Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora minnen när rodelbanan firar 50 år

/
  • Rodelklubbens ordförande Bo Näsström- VM-affischen från 1967 med bilden som föreställer Ivar Bjare.   Foto: Ingvar Ericsson
  • Rodelklubbens ordförande Bo Näsström- VM-affischen från 1967 med bilden som föreställer Ivar Bjare.   Foto: Ingvar Ericsson
  • Lyfter på kepsen för rodelsporten och för 50-årsfirande Hammarstrands rodelklubb gör ordföranden Bo Näsström, på bilden tillsammans med från vänster jubileumsgeneralen Göran Boström, Hans Kohala, som åkte rodel i OS i Lillehammer och Albertville, och en av Hammarstrands tidigare elitåkare, klubbens klippbibliotekarie Elisabet Andersson-Atil.
  • Banan har ett fint tidtagningstorn som även används som speakertorn vid Club Nostalgias backtävlingar med bilar och motorcyklar uppför Kullstaberget.
  • En rodel av finaste snitt pryder klubbhuset.
  • Hammarstrands Rodelklubbs stolta klubbhus ett stycke upp vid sidan av banan.

Även om Hammarstrands så omsusade Allt för byn-gäng skulle ha blivit den framgång som man hade hoppats hade de ändå knappast kunnat nå den PR-kaliber som traktens rodelbana en gång i tiden gav orten.

Annons

Få av den unga generationen anar vilken enastående sportanläggning som i dag finns utför Kullstaberget i Hammarstrand och som är landets enda i sitt slag.

En skara grånade rodelentusiaster i Hammarstrand drömmer i dag om ett återuppväckande av bob- och rodelsporten och att den bana som i dag, lördag, firar sitt 50-årsjubileum skall komma till heders igen. Det blir i dag propagandaåkning med efterföljande baluns på hotell Hammarstrand för att fira jubilaren.

Rodelbanan satte under glansdagarna på 70- och 80-talen Hammarstrand både på riks- och världskartan. Banan har bland annat varit plats för tre VM, fyra EM och två junior-EM och man har haft en publik på 2 500 personer.

Rodelbanan i Hammarstrand var den enda i sitt slag med internationella mått i Skandinavien fram tills OS-arrangörerna i Lillehammer blev tvungna att bygga en svindyr bana för sitt OS.

Rodelbanan i Hammarstrand tillkom 1960 på initiativ av kommunalkamreren Hans Gennvi och hette i begynnelsen ARTA, AB Ragunda Turistanläggningar.

25 Hammarstrandsbor bildade ARTA och satte in 10 000 kronor var i aktiekapital. Hammarstrands rodelverksamheter har haft ett antal förgrundsfigurer med framlidne Sune Nilsson, Ragnar Eriksson och nuvarande klubbordföranden Bo Näsström i spetsen.

Den 1 200 meter långa och 11 kurvor svåra banan kostade 400 000 kronor att bygga. Numera är banan kortad till 900 meter och 600 meter har preparerats inför dagens jubileumsfestligheter.

Man räknar med att det kommer att åkas runt 100 km/tim vid målgången.

Hastighetsrekordet i Hammarstrandsbacken sattes av ryssen Sergei Danili vid VM 1981 som åkte 133 km/tim, uppmätt med backens alltjämt väl fungerande tidtagningsanläggning.

Bland insomnade kändisar som genomfört mer eller mindre spektakulära rodelåk i backen märks Lasse Holmqvist, Sune Mangs, ”Tant Mård” och Anita och Televinken.

Ett omfattande bibliotek av tidningsklippböcker vittnar om rodelsportens ryktbarhet och genomslag.

Hammarstrands rodelbana fick en ansiktslyftning 1999 då man gjorde ett antal förbättringar på några sträckor och på målkurvan. Där gick Ragunda kommun in med 600 000 kronor och rodelklubben 700 000.

Kommunen har inte bidragit med några pengar till den 93 medlemmar stora klubben sedan 2001 och banan har under några år legat för fäfot.

Rodelns riksförbund håller verksamheten vid liv och kommunstyrelsen har i år lovat 50 000 kronor i stöd.

Årets rodel-SM arrangeras i Hammarstrand 5–6 mars.

I dag finns ett tiotal aktiva utövare av rodelsporten i Sverige.

– Sporten behöver en svensk stjärna och vi hoppas att dagens arrangemang skall kittla lite, säger Bosse Näsström.

Mer läsning

Annons