Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna lämnar alla uppdrag i Ragunda kommun

/
  • Elisabet Yngström och övriga socialdemokrater lämnar nu alla uppdrag i Ragunda kommun.

Socialdemokraterna i Ragunda kommuns ledning, inklusive kommunalrådet Elisabet Yngström, hoppar av och ställer sina platser till förfogande. Mitt under pågående hett budgetkrig, när den lilla kommunen på kort tid ska spara upp emot 25 miljoner kronor, kastar sossarna in handduken och bereder sig att gå i opposition.

Annons

De gör det enligt uppgift av en enda anledning, nämligen centerns avhopp ur s + c:s regerande koalition.

Centeravhoppet bottnar i sin tur i sin tur i att företrädare för oppositionen menat att Elisabet Yngström på ett icke korrekt förankrat sätt skulle ha presenterat ett socialdemokratiskt förslag till omorganisation av kommunen för kommunstyrelsen.

Elisabet Yngström själv anser inte att hon gjort något fel.

Den uppfattningen delas även av en rad av hennes politiska motståndare, inte minst i centern.

Att centern lämnat koalitionen har dock tvingat fram den uppkomna situationen.

Beslutet att socialdemokraterna lämnar kommunens politiska ledning togs vid partiets 18 deltagare lilla medlemsmöte i Överammer på söndagen.

C-avhoppet förpassar socialdemokraterna till politisk minoritet och nu vidtar en process där det finns minst två scenarier, antingen att s hittar en ny koalitionspartner eller att de tre oppositionspartierna går samman och bildar en ny gemensam regering med s i opposition.

Socialdemokraterna lämnar i och med sitt beslut alla uppdrag i kommunens samtliga politiskt sammansatta styrelser och utskott.

Förslaget att i det uppkomna läget avsäga sig de politiska positionerna kom från Jens Nilsson, socialdemokratiska distriktsstyrelsens ordförande, som deltog vid söndagens möte.

Av söndagens beslut framgår att förutsättningslösa samtal med andra partier ska föras som leder till en tydlig politisk majoritet.

En ny Ragundaregering utses av fullmäktige, antingen vid ordinarie sammanträde den 18 februari eller vid ett extra fullmäktige.

, heter det.

Socialdemokraterna ska utse en grupp som ska förhandla med de övriga partierna för att försöka hitta en så bred lösning som möjligt.

För att åstadkomma en majoritet som slår socialdemokraterna krävs att den samlade oppositionen med c + v + Ragundaalliansen kan enas i en regerande koalition.

Socialdemokraterna avser att sitta kvar i sina nuvarande positioner tills en ny ledning kan formas.

Mer läsning

Annons