Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snusfabriken i Bispgården har fått ny ägare

/
  • Snusabs produktionstekniker Geng Chang följer med till GN Tobaccos nya verksamhet i Bispgården.Foto: Ingvar Ericsson

En av länets mera utstickande industrier, den för en tid sedan konkursade snusfabriken Snusab i Bispgården, har fått nya ägare. Verksamheten omstartas inom någon månad.

Annons

Konkursboet har i sin helhet köpts av säljbolaget Gajane KB, som är stora i Sverige på tobaksvaror.

Gajane KB har ett tiotal år på nacken och ägs av Armenienbördige Geworg Nalbandyan Gajane, Stockholm. Fabriken i Bispgården kommer att heta GN Tobacco Sweden AB och där GN är initialerna i Gajanes förnamn.

– GN Tobacco Sweden blir ett separat aktiebolag som helt kommer att ägna sig åt produktion.

Det säger företagets företrädare Lennart Melander, Stockholm, som var Snusabs vd från maj 2008 och fram till konkursen och som nu fått anställning av Gajane att återstarta i Bispgården.

Melander startar tillsammans med företagets lokala klippa, kinesen Geng Chang.

Hur stor personal som de kommer att knyta till verksamheten är ännu inte klart.

– Företagsköpet blev klart på onsdagseftermiddagen och vi har massor av planering att göra, inte minst att skaffa insatsvaror i form av tobak och aromämnen samt reservdelar till maskinparken, säger Melander.

Snusabkonkursen har förvaltats av advokat Tomas Olrog vid Carler advokatbyrå i Stockholm, som sålt Bispgårdenindustrin där de ursprungliga ägarna hann investera sammanlagt 29 miljoner kronor innan verksamheten gick i kvav.

Lennart Melander menar att Snusab, med som mest sex anställda, egentligen var ett alldeles utmärkt företag, men som dog finanskrisdöden.

Företaget hade etablerat samarbete med amerikanska tobaksjätten Liggett Group om leverans av mycket stora mängder snus att i storskalig missionering av snusbruket och med varumärkena Grand Prix och Tourney lanseras på den amerikanska marknaden.

Produktionen för Sverige och Norge stoppades till förmån för USA-satsningen och i augusti slutade Liggett beställa.

– Cashflowproblemet blev oss övermäktigt, vi hade inte pengar för att återstarta den svenska och norska marknaden och skutan sjönk.

GN Tobacco ska enligt planerna endast tillverka snus och lansera flera varumärken. Planer finns att återuppta samarbetet med Liggett.

– Men då blir det under andra premisser, säger Lennart Melander.

De varumärken som kommer att produceras i Bispgården är i första hand Odens och Roots.

Mer läsning

Annons