Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutet närmar sig för skolan i Borgvattnet

/
  • ”Om skolan och andra inrättningar läggs ner och vindkraftsprojektet inte kommer till stånd ser jag inte annat än att de här trakterna på något decennium återförpassas till det läge som rådde på 1600-talet”, säger Karl-Anders Andersson, Borgvattnet. Foto: Ingvar Ericsson

På onsdagen åts sannolikt sista skolmåltiden i Borgvattnets skola. Om inget politiskt mirakel inträffar eller om någon ung tiobarnsfamilj eller liknande i allra sista momangen – det vill säga inom de närmaste dagarna – bestämmer sig för att i sommar flytta till och slå sig ner i Borgvattnet stängs skolan.

Annons

Nu på tisdag beslutar Ragunda kommunfullmäktige sannolikt om nedläggningen.

Kommunstyrelsen har än en gång rekommenderat fullmäktige att lägga ner skolan och med en värsta prognos på fyra elever i skolan och ett barn i barnomsorg till hösten torde ett beslut om en fortsatt verksamhet kunna klassas som en hyfsad högoddsare.

Kampen för skolan har varit bitter och mycket långt utdragen.

Senaste kommunfullmäktigemötet blev kalabalikartat när fallet med en nedläggning av Borgvattnetskolan behandlades i kommunens budgetpaket.

En av dem som fronderade mot partilinjen och höll brandtal till förmån för skolan var ordföranden för Ragundas socialdemokrater, infödde Borgvattnetbon Karl-Anders Andersson:

– Det beslut som ska tas på tisdag handlar inte bara om en nedläggning av skola och barnomsorg, utan även om att strypa leveranser av mat från byns affär både till Borggårdens äldreboende och skolan.

– Där tappar affären runt 17 000 kronor i månaden i omsättning.

Hädanefter ska maten enligt planerna tillagas i Bergegårdens kök i Stugun.

– På det här sättet undermineras affären, som vi hoppas ska kunna leva vidare i väntan på den vindkraftsutbyggnad som aviseras i våra trakter.

– Om vi tar tillvara vindkraftprojektet på rätt sätt blir det på sikt bra för Ragunda kommun, men då måste skolan få överleva ytterligare några år.

– Om skolan och andra inrättningar läggs ner och vindkraftsprojektet inte kommer till stånd då ser jag inte annat än att de här trakterna på något decennium återförpassas till det läge som rådde på 1600-talet, det blir bara skog här.

Karl-Anders Andersson menar att det skulle kunna vara tänkbart att lägga Borgvattnets skola i malpåse i väntan på nya förutsättningar.

– Men det är svårt att åter öppna någonting som en gång stängts.

Andersson medger att skolbarn behöver klasskamrater.

– Men jag kan bara konstatera att barn som gått i den här skolan, även under tider med få elever, har lämnat ifrån sig barn som det gått väldigt bra för i det vuxna livet.

– Själv gick jag högstadiet i Stugun och jag minns väldigt ont av den fem enkelmil långa bussresan.

– Jag efterlyser ett alternativ i form av undervisning här i Borgvattnet så att barnen skulle slippa sitta och pendla så långt.

Mer läsning

Annons