Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skola och företag samarbetar i Bispgården

/

Från och med i höst kommer de tekniska företagen i Bispgården att vara delaktiga i undervisningen vid Jämtlands gymnasium i Bispgården.

Annons

Begreppet Bispgårdens Tekniska College etableras och bygger på samverkan mellan gymnasieskolan och Vattenfall, Eltel Networks, Z-lyften och Fors Industrier.Tanken är att företagen ska vara delaktiga i undervisningen för att säkerställa att eleverna erhåller de kunskaper som faktiskt krävs för att jobba i industri.

Eleverna vid industri- och elprogrammen erbjuds bland annat utbildningsplatser på företagen i företagens egna arbetslag.

Undervisningen ska från och med höstterminen 2010 ske utifrån kriterierna för Teknikcollege som tagits fram av organisationen Teknikföretagen och If Metall.

Arbetet har påbörjats för att certifiera utbildningarna enligt dessa kriterier.

Enligt informationen i ärendet ska det vara lika självklart att tillbringa din arbetsdag i skolbänken som på en industriell arbetsplats och där teori och praktik kopplas samman. I informationsskriften framgår att elevens möjlighet till anställning efter avslutad utbildning ökar när det gäller de företag som är engagerade i projektet.

I Bispgårdens Tekniska College erbjuds även möjlighet att prova på arbetsuppgifter utanför utbildningen.

Undersökningar har funnit att man i dag till exempel ser att det inom några år åter blir efterfrågan på CNC- operatörer inom industrin och maskinister hos de elproducerande företagen.

De elproducerande företagen sägs stå inför omfattande förändringar.

Inom Vattenfall räknar man med att hälften av underhållspersonalen försvinner på grund av pensionsavgångar inom de närmaste 4-5 åren.

En broschyr med åtföljande följebrev har i dagarna distribuerats till 435 elever i årskurs nio i Ragunda och angränsande kommuner inför stundande gymnasieval.

 

Mer läsning

Annons