Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärp er politiker - det bubblar av missnöje i Ragunda

/
  • Åke Landin, Hammarstrand:– Politikerna måste börja samarbeta inom kommunen istället för att ägna sig åt intriger. ”Allt för byn” borde omfatta även politiker. Det bor 5 000 personer här och vad slåss de om egentligen?
  • Einar Nordell, Hammarstrand:– Jag tror inte politikerna kan gå in med en ideologi i det här utan de måste se mer praktiskt och ekonomiskt på problemen. Det är en otroligt påfrestande situation för kommunens ekonomi, med lite folk och låg skattekraft. Har inte kommunen en bra ekonomi blir det svårt att fullfölja de löften som ges. Men pajkastningen medför en väldigt sned bild av hela den situation som kommunen befinner sig i.
  • Bo Edström, Hammarstrand:– Politikerna skäller på varandra som i en barnkammare. Känns som om det är kris här jämnt och att något parti ska kunna genomföra vallöften med det underskott som kommunen har blir svårt. Att gå samman med en annan kommun kan vara en väg, då blir det mer pengar i kassan att röra sig med.
  • Berit Franzén med Dessie, Bispgården:– Det är svårt att veta vad som kan bli bättre om Ragunda går samman med Bräcke kommun. Två fattiga kommuner kan det bli bättre? Det fanns en idé tidigare om att dela upp Ragunda kommun men finns det egentligen någon annan kommun som vill ha de olika delarna? Att genomföra vallöften här måste vara svårt, i så fall måste politikerna hitta på intäkter som inte finns.Jag jobbar själv i en annan kommun och pendlar.
  • Yvonne Wikander med barnbarnen Anton och Saga, Hammarstrand:– Jag blir lite trött och ibland känns det som att man inte vill berätta att man kommer härifrån. Det finns inte så många företag som kan hjälpa upp situationen och när Aktsam lämnade orten försvann många arbetstillfällen. Det blir som en ond cirkel eftersom det är svårt att få hit etableringar med tanke på kommunens underskott och politiska bråk. Spontant känns det som att vi skulle behöva få in en hel del nytt ungt fräscht tänkande bland politikerna.
  • Sofie Ling och Rebecka Wikander, Hammarstrand:– Vi skulle vilja se att det ordnades mer av exempelvis innebandy och danskurser. Det behövs även en bättre ungdomsgård än dagens, med en ansvarig som bryr sig och genomför idéer för de i vår ålder. Kommunen borde också ordna fler sommarjobb för yngre. Vi har inga sommarjobb och det vill vi absolut ha för att kunna tjäna pengar. I dag är gränsen 16 och vi är 14 år.

LT frågade invånare på gatan i Hammarstrand vad de anser om situationen och vad som behöver göras.

Annons

• Kommunala tjänstemän ger upp och slutar på grund av motsättningar med vissa politiker.
• Ett samlat underskott i kommunens ekonomi med drygt 20 miljoner kronor de senaste åren.
• Nu senast kraftig kritik från revisorerna. De konstaterar att kommunstyrelsen i Ragunda inte lever upp till bestämmelserna om den ekonomiska förvaltningen i kommunen.

Det samlade intrycket är att politikerna måste skärpa sig. Det bubblar av missnöje över det som pågår och konstruktiva dialoger som utvecklar kommunen efterfrågas.

Mer läsning

Annons