Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schackintresset på topp vid Kullstaskolan i Hammarstrand

/
  • Här är klass 4 vid Kullstaskolan i Hammarstrand, som skall försvara Ragunda kommuns färger i länsfinalen i Schackfyran på lördag. Från vänster Robert Backlund, Hammarstrand, Felicia Hoflin, Ragunda, Gabriella Hillerström, Hammarstrand, Henrik Skogelid, Skogen, Rasmus Schönning, Krokvåg, Andreas Hansson, Hammarstrand, Shee Maapee, Hammarstrand, klassläraren Ann-Katrin Sundin, Sofia Hautala, Gevåg, Cassandra Sahlin, Kullsta, Frida Strömberg, Ragunda, Isabell Andersson, Kullsta och Linn Forsgård, Hammarstrand.

Det är på lördag, i Östersunds sporthall, som det hålls tyst.

Annons

Då drabbar runt 200 barn från årskurs fyra i 13 skolor i hela länet samman i länsfinalen av Schackfyran, en turnering för elever i fjärde årskursen, sanktionerad av Svenska Schackförbundet och under lokalt arrangörskap av Jämtland-Härjedalens Schackförbund.

Intresset för denna världens kanske mest smarthetskrävande sport är i växande. Inte minst har vårt läns schackförbund gjort sitt yttersta till fromma för shackspelaråterväxten.

LT besökte på torsdagen fyran på Kullstaskolan, i Hammarstrand, en 13 elever stor klass varav samtliga skall delta i tävlingen. Äran av att intresset är så stort i den här klassen tillskrivs en av landets mera framstående schackspelare, Lennart Burman, Östersund, som i höstas företog en missionsresa till en rad skolor där han med uppenbart gott resultat spred schackevangeliet. Länsförbundet har donerat fem spel till skolan där den hjärngymnastiska sporten sedan dess varit nästan dagligen förekommande i skolarbetet, oftast under matematiklektionerna.

Skolan hade dessutom ett par spel sedan tidigare, och som fyran lagt beslag på.

– Några har blivit så bitna att de även spelar hemma, berättar den stolta klassläraren.

Det är gott självförtroende bland eleverna:

– Vi ska lära dem i femman att spela, förklarar Frida Strömberg entusiastiskt.

Andra länsfyror som kommer med full bemanning är skolorna i Hede, Vemdalen, Duved, Undersåker.

Bodums skola kommer med ett gäng där man kompletterat klassen med folk ur både tvåan och trean.

– Vi har ett finurligt handikappsystem som borgar för att skolor med stora klasser inte nödvändigtvis behöver ge klasser med få elever stryk bara för att de är flera, förklarar Lennart Burman.

Mer läsning

Annons