Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roléns hem i Skyttmon, en byggnadsklenod

/

Det är inte utan att man som publik flämtar till så det förslår när man inträder i den boning i Skyttmon som sedan sex år tillbaka ägs av makarna Maj-Britt och Martin Rolén.

Annons
Huset, som under 1850-talet ritades av arkitekten Charles Emile Löfvenskiöld, är med all rätt byggnadsminnesförklarat efter konstens alla regler.
Maken till byggnadsklenod får man leta efter och få byggnader i vårt län har varit föremål för så många reportage i olika medier.
Makarna Rolén är givetvis ytterligt stolta över sin klenod till hem och som har en historia som börjar 1872 och som man skulle kunna skriva hela böcker om.
Byggnaden är på senare tid nymålad och renoverad under överinseende av museala experters argusögon och en hel del målningsjobb har utförts av kyrkomålarna Per Halvarsson och Börje Jonsson.
Huset innehåller fyra praktfulla kakelugnar, men värms numera av praktiska och ekonomiska skäl med hjälp av två diskret placerade luftvärmepumpar.
Martin Rolén var tidigare Telias rikstäckande tekniske direktör med arbetsplats i Sundsvall och Maj-Britt, som för övrigt har sina rötter i Rävanäset, Hammarstrand, var systemförvaltare på samma företag.
2002 internetfyndade paret Skyttmonhuset, som såldes av dödsboet efter makarna Kylliki och Björn Christienrnin.
Kylliki och Björn hade bott i huset tillsammans med släktingen Nicolaus Henriksson, som vid sin död var 109 år gammal och landets äldste.
Maj-Britt och Martin hade egentligen i och med köpet tänkt pensionera sig och börja njuta sitt otium och ägna sig åt andra saker än jobb.
För en köpeskilling som kan tänkas stå i paritet enbart med några av inventarierna köpte makarna huset där de planerade att ta det lugnt och syssla med turistisk verksamhet.
För någon sommar sedan besöktes huset av 600 personer som guidades på gården och strömmen av intresserade förbifarare som svänger in på gårdsplanen är tämligen strid.
Till följd av omständigheter råkade Martin stöta ihop med personer i samma veva som Ragunda kommun till följd av tragiska omständigheter kommit att förlora sin ekonomichef.
Martin erbjöds jobbet, tog det och dagpendlar nu de 6,5 x 2 milen till jobbet i Hammarstrand där det torde vara bekant att han i en lindrigt sagt turbulent budgetprocess har det lite hett om öronen.
- Ekonomichefsjobbet i Hammarstrand är dock det mest intressanta jag haft.

Mer läsning

Annons