Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ragundas skolor måste minskas med åtta tjänster

Nu är det klart för politisk bearbetning, det förslag till kommunbudget som är grunden till den iråkade politiska turbulensen i Ragunda kommun.

Annons

LT kunde i gårdagens tidning rapportera om långt gångna tankar på både en stängning av Bergegårdens äldreboende i Stugun och en nedläggning av Borgvattnets skola, allt för att spara pengar.

Skolnedläggningen ingår i det sparpaket för skolan som enligt förslaget berör sammanlagt åtta tjänster i kommunen.

En stängning av Borgvattnets skola skulle under 2009 spara 275 000 kronor och nästa år 700 000 kronor plus den besparing som man gör på skollokalerna och som inte ligger i skolans budget.

Som LT rapporterat blir det vården och omsorgen som får dra det stora besparingslasset.

Där ändras nyckeltalen i bemanningen, något som minskar antalet tjänster med 8–9 personer och som under 2009 sparar 3,4 miljoner.

Totalt skall vården och omsorgen spara fem miljoner. Bergegården i Stugun finns inte med i årets budget.

– Den kan bli ett fall för 2010–2012, säger kommunens ekonomichef Martin Rolén.

Ragunda kommuns långsiktiga budgetarbete inför 2012 startar så snart årets budget är tagen.

– 2012 skall den här kommunen vara på banan igen och vara en både frisk och välmående kommun!

Under 2009 skall kommunen enligt budgetförslaget spara netto runt sju miljoner.

– Den besparingen räcker inte på långa vägar och nu har vi några år när vi måste göra allt som går för att budgetarna hålls.

– En ingrediens kan vara stängningen av Bergegården, något som kan bli aktuellt till följd av att Strandliden är utdömd av yrkesinspektionen och måste antingen renoveras eller ersättas med en ny byggnad.

– En renovering blir sannolikt lika dyr som ett nybygge och när vi bygger nytt är det givet att vi beaktar även andra äldreboenden i kommunen, inklusive Nipängen i Bispgården, i rationaliseringsresonemangen.

Ett nytt äldreboende i Hammarstrand har kostnadsbedömts till runt 70 miljoner kronor och fallet påminner i mycket med det bygge som Bräcke kommun genomfört kring Gellinergården i Gällö.

Martin Rolén visar kommunens resultatsiffror för de senaste fem åren där underskottet landat på sammanlagt minus sex miljoner.

– Under den perioden borde vi som frisk kommun ha gjort ett plusresultat på 30 miljoner, pengar som kunnat läggas på pensionsskuld, amorteringar och liknande.

– Just nu krävs politiskt mod att ta itu med kostnadsnivån för vården och omsorgen.

Mer läsning

Annons