Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ragunda tar över gatubelysning

Ragunda kommun övertar från och med årsskiftet ägandet av gatubelysningen i Hammarstrand och Stugun.

Annons

I dag ägs belysningen på de två orterna av EON och belysningen i Bispgården av Härjeåns Kraft. Kommunen övertar de 2 000 ljuspunkterna kostnadsfritt.

Det är kommunen som betalat för att kraftbolagets lampor lyst, det vill säga kommunen har svarat för drift och underhåll.

Att äga gatubelysning är något som EON inte längre vill hålla på med och elbolaget har avsatt en halv miljon kronor för en konvertering av lamporna inför ägarskiftet.

Den nuvarande belysningen och armaturen byts ut så långt den halva miljonen räcker och man byter ut de 125 Watt starka och snart förbjudna kvicksilverlamporna mot 50 W metallhalogen, något som skall ge lägre energiåtgång och längre brinntid.

Byte av armaturer har redan genomförts i en stor del av Hammarstrand. Något armaturbyte har inte skett på genomfarten genom Hammarstrand, där Vägverket har ett åtgärdspaket som väntar och som omfattar även byte av belysningsstolpar.

Den 500 ljuspunkter stora belysningen i Bispgården behålls även fortsättningsvis av Härjeåns Kraft. När det gäller driften av belysningen i kommunal regi kommer den av allt att döma att läggas ut på entreprenad.

Mer läsning

Annons