Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ragunda överklagar miljardsatsning

För en vecka sedan publicerade LT en artikel om hur Ragunda och Strömsunds kommuner överklagat miljöprövningsdelegationens klartecken för SCA:s och norska Statkrafts 450 snurror stora vindkraftsatsning.

Annons

I artikeln fokuserade vi på Strömsunds kommun där kommunalrådet Carin Stjerna, (C), förklarade att överklagandet hade med snurrornas obligatoriska varselljus att göra.

Vindkraftverk som är högre än 150 meter höga kräver med dagens lagstiftning ett högintensivt vitt blinkande sken, något som Strömsunds kommunfullmäktige inte vill ha.

I ett pressmeddelande på torsdagen förtydligar Ragunda kommun sina bevekelsegrunder för överklagandet som i deras fall avser anläggningen i Björkhöjden-Björkvattnet med totalt 240 vindkraftverk.

Även i fallet Ragunda är det det blinkande ljuset man vänder sig emot.

– Vi vill förtydliga att vi är mycket positiva till vindkraftsutbyggnaden.

– Vi vet att den kommer ge arbetstillfällen och utvecklingsmöjligheter i kommunen, säger Jim Salomonsson, (S), ordförande i Bygg- och miljönämnden.

– Kommunen bevakar dock alla medborgares intresse och i den ursprungliga ansökan hade vindkraftverken en höjd på 150 meter.

– Nu är detta ändrat på grund av att man vill ha ut mer effekt av verken och den nya höjden är 172,5 meter, vilket kräver det vita blinkande varselljuset.

– Hur dessa varselljus kommer att påverka omgivningen vet ingen säkert idag.

Ragunda kommun vill att det skrivs in en treårig lång prövotid då vindkraftsbolaget skall åläggas att utvärdera den påverkan som det blinkade högintensiva ljuset har på omgivningen.

Om ljuset kan uppfattas som störande ska det ges alternativ.

Rolf Ivansen på bygg- och miljökontoret förklarar att den här typen av prövotidsvillkor redan idag används då exempelvis vindkraftsverksutbyggnader har frågor som inte är tillräckligt utredda.

Ivansen anser att prövotiden kommer att kunna gagna både denna och framtida vindkraftsparker.

Jim Salomonsson anser att det finns alternativ för att varna flygplan för vindkraftsparker, bland annat i form av av mikroradar som tänder lamporna när flygplan närmar sig.

– Det är den möjligheten som är motiveringen till att vi väljer att överklaga miljödelegationens beslut.

I pressmeddelandet noterar kommunalrådet Elisabet Yngström, (S), att den planerade vindkraftutbyggnaden i Ragunda kommun tillsammans med den vattenkraft som vi i dag producerar kommer vi göra kommunen till den kommun som per innevånare producerar mest kraft i hela Sverige.

Mer läsning

Annons