Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ragunda förlorar invånare - innebär tapp på 2,5 miljoner kronor

/

Det är just nu ingen måtta på bekymren för Ragunda kommun.

Annons
LT kunde i våras rapportera hur kommunens verksamheter tillsammans med bland annat ett släpande budgetunderskott skulle behöva kapas med totalt 25 miljoner kronor för att bibehålla verksamheterna på orörd nivå och nå nollbalans.
Sedan dess har situationen förvärrats ytterligare. Detta sedan kommunen förlorat 50 personer fler är prognosen och just nu har ett sammanlagt innevånarantal om 5 708 innevånare.
Kommunen har på ett år minskat från 5 767 invånare till nuvarande nivå och i budgetarbetet utgick man från en minskning till 5 750, en prognos som således inte höll.
Det oförutsedda tappet kostar kommunen runt 2,5 miljoner extra i uteblivna statsbidrag och som måste justeras budgetledes.
Kommunens verksamheter arbetar just nu för högtryck med att var och en på sitt håll ta sig innanför sina tilldelade ekonomiska ramar inför 2009.
Mycket talar för att de flesta lyckas med bedriften. Vården och omsorgen har det hårdaste besparingskravet på sig.
Avdelningen kommer att tvingas skära kostnaderna för sin i år 107 miljoner kronor stora verksamhet med runt tio miljoner kronor inklusive inflation och kostnadsuppräkningar.
Hur den nödvändiga besparingen kommer att slå när det gäller personalvolymen är ännu inte klart.
- Vi måste se till att få ner sjukskrivningstalet och minska vikariekostnaderna, förklarar kommunens ekonomichef Martin Rolén.
- Om vi bara kunde halvera vikariekostnaderna och hitta mera intelligenta arbetsmetoder i vården och omsorgen skulle vi faktiskt kunna undvika varsel om uppsägningar.
Vården och omsorgen i Ragunda kommun är en av de relativt sett dyraste i landets glesbygdskommuner och betydligt dyrare i drift än den genomsnittliga svenska glesbygdskommunen.
Om vården och omsorgen i Ragunda kommun skulle ta sig ner till samma kostnadsnivå som landets "bästa" kommun, Ovanåker i Hälsingland, skulle avdelningen jämfört med dagens kostnadsläge behöva spara närmare 20 miljoner kronor.
Vården och omsorgen i Ragunda kommun har under senare år haft en stor kostym och tagit en stor del av kommunens driftskostnader.
- För att klara vårdens och omsorgens ekonomi har andra avdelningar tidigare år tvingats hålla ner på sina verksamheter, säger Rolén.
- Nu är det vården och omsorgen som skall ner på en acceptabel kostnadsnivå.
- Ragunda kommun innehåller en mycket stor andel äldre människor.
- Detta motiverar att vi är något dyrare än andra, och om vi skulle lägga oss på den genomsnittliga nivån skulle avdelningen tvingas till en besparing på ytterligare sju miljoner.
- Vårt mål bör vara att vi ändå lägger oss på genomsnittsnivån, men det är inte gjort i en handvändning.
Beslut om budgeten tas vid fullmäktige i december.

Mer läsning

Annons