Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ragunda drar in en skola och 23 tjänster

/
  • Inom skola och barnomsorg föreslår man att 8,85 tjänster ska bort, det berör bland annat studieassisteter, lärare, kanslist och lokalvårdare.  ”Det går inte att dra ned på läromedel och skolskjutsar. Förslaget är en anpassning till verkligheten med färre elever”, säger kommundirektör Anders Andersson.    Foto: Ulrika Andersson

Inom vården ska 6,5 miljoner kronor sparas. En nedläggning av Borgvattnets skola spar 700 000 kronor. Sammanlagt cirka 23 tjänster ska bort . Stort och smått har granskats inför att årets budget i Ragunda kommun ska revideras.

Annons

Förslagen som på tisdag tas upp till beslut när kommunstyrelsen sammanträder rör stort och smått. Det finns konkreta sparåtgärder som ska ge snabb effekt liksom satsningar och investeringar som i långa loppet förväntas ge kommunen mer klirr i kassan.

Inom vård och omsorg föreslås att 6,5 miljoner kronor ska sparas bara i år.

– 95 procent av vår budget utgörs av personalkostnader så det mesta sparandet görs genom att minska antalet tjänster, säger Urban Dahlgren, vård- och omsorgschef.

I verksamheterna finns cirka 220 årsanställda. 13 tjänster ska dras in.

– Men 13 tjänster är betydligt fler personer eftersom att det inom vården är vanligt att man inte arbetar heltid. Antalet huvuden är kanske inte dubbelt så många som tjänsterna men de är betydligt fler än 13, säger Urban Dahlgren.

Men detta är bara början. Inför framtiden krävs betydligt större förändringar.

– Vi har till exempel fyra särskilda boenden i kommunen, varav ett är utdömt bland annat arbetsmiljömässigt. Vi måste titta på om vi verkligen har råd med fyra boenden i en kommun med 5700 invånare, säger Urban Dahlgren.

8,85 tjänster föreslås tas bort inom skola och barnomsorg, det berör bland annat studieassisteter, lärare, kanslist och lokalvårdare.

– Det går inte att dra ned på läromedel och skolskjutsar. Förslaget är en anpassning till verkligheten med färre elever, säger kommundirektör Anders Andersson.

Det är också föreslaget att skolan och förskolan i Borgvattnet avvecklas efter vårterminens slut.

– Det går sju elever i ettan till femman. Redan i dag åker de till Stugun någon dag i veckan och när eleverna börjar i sexan ska de ändå gå där, säger Anders Andersson.

Fyra barn går i förskolan där.

– Vi spar cirka 700 000 kronor på det och kanske mer beroende på vad som händer med lokalerna, säger Anders Andersson.

Ragunda kommun är inget undantag vad gäller höga kostnader för familjehemsplaceringar. Därför föreslås en satsning på inrättande av tjänst som hemterapeut.

– Det är en förebyggande satsning. En person som ska kunna hjälpa familjer så att det inte kommer så långt att det behövs en placering. Men det handlar inte om någon supernanny, utan om förebyggande på en djupare nivå, säger Anders Andersson.

Ytterligare en satsning som föreslås är att inrätta en kultursamordnare.

– Kultur är en attraktionskraft för kommunen. Samordnaren är tänkt att fungera samordnande för de olika föreningar som finns i kommunen, säger Anders Andersson.

27 januari påbörjas arbetet med 2012 år budget. Men för att göra det måste de framtida förutsättningarna analyseras närmare.

– Vi måste se på vad som händer med elevantalet, befolkningsutvecklingen. Till exempel åldersstrukturen bland våra hyresgäster är ganska hög. Vi måste också se på behovet av en eventuell utbyggnad av äldreboende, säger Anders Andersson.

Mer läsning

Annons