Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pigg 50-åring firades med tårtkalas

/
  • Studieförbundet Vuxenskolans jubileumsengagerade damer Inger Eriksson, Stugun, och Evy Nyström flankerar Bergegårdens föreståndare Ingela Amrén, Kälarne, i samband med Bergegårdens 50-årsfirande. Foto: Ingvar Ericsson
  • Johan Roos fotograferade på Bergegården precis så som han gjorde för 50 år sedan.
  • Karin Ungh och Eva-Lill Backström serverade födelsedagsgästerna extra smarrig gräddtårta.

14 oktober 1959, det vill säga för lite drygt 50 år sedan, var en bemärkelsedag av rang i Stugun. Då förrättades invigning av det nya och toppmoderna ålderdomshemmet Bergegården i byn.

Annons

Landshövding Anders Tottie kom den vackra höstdagen högtidligen åkade i Z 1, harangerade Stuguns kommun och klippte bandet.

På plats var givetvis LT:s lokalredaktör i Hammarstrand, Johan Roos, numera, numera 85 fyllda och bosatt i Stugun, och som givetvis rapporterade om händelsen.

Samme Johan var lika givetvis på plats i går, torsdag, när äldreboendet Bergegården firade sin kombinerade 50-årsdag och julfest, och lika givetvis kutade han omkring och fotograferade och smajlade mot flickorna, så som han alltid gjort.

Bergegårdens högtidsdag firades med historik – där Johan och hans bilder ingick – kommunkorrekt alkoholfri glögg, gröt, tårta och konsert av Stuguns sonora PRO-kör anförd av Tore Fischer, Näverede.Det fanns ytterligare en plusfaktor som vibrerade i luften denna jubeldag.

LT kunde för någon vecka sedan rapportera om hur Ragunda kommuns förståndiga tänkt om och nu bestämt sig för att strunta i att bygga ett jättelikt äldreboende i Hammarstrand och i stället bygga ut och om Bergegården, Nipängen i Bispgården och Björkhammar i Hammarstrand.

– Förståndigt, tyckte man i Stugun och tog en extra bit lokalt bageriproducerad jubileumsgräddtårta.

Bergegården har fått sitt namn efter Stuguberget som reser sig strax bakom byggnaden.

Bergegården ersatte det omoderna ålderdomshemmet i Mårdsjön, där man bland annat fick bära vårdtagarna i trappor.

Märit Sjödin, Stugun, verksam i Ragunda kommuns vård- och omsorgsavdelning och som 1977 blev biträdande föreståndare berättar hur det 1959 toppmoderna huset endast erbjöd vårdtagarna handfat i rummen.

Toaletter fanns i korridoren och huset hade ett gemensamt badrum.

I en övervåning hade man även inrett personalbostäder.

Bergegården har byggts ut i omgångar 1969, 1975 och 1994.

Anläggningen har i dag lägenheter för 24 inneboende och har dessutom tre platser för korttidsboende.

Verksamheten sysselsätter 43 personer inklusive hemtjänsten.

En notervärd detalj är all den konst i form av tavlor och träskulpturer som pryder huset och som till stor del skapats av skogsarbetaren Wilhelm Höyholm, som bodde på ålderdomshemmet i Mårdsjön och avled 1939.

Höyholm är även pappa till det skepp som står på Bergegården, lika det Höyholmskepp som finns på Snilleriket i Oviken.

Mer läsning

Annons