Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persson Invest och SCA bildar gemensamt sågbolag

/

Den östjämtska sågverksindustrin sluter sig. Persson Invest i Östersund blir hälftenägare av Jämtlamells sågverksamhet i Stugun och SCA Timber blir hälftenägare av Persson Invests båda sågverk i Gällö och Tjärnvik, det sistnämnda beläget i Gnarp, mellan Sundsvall och Hudiksvall.

Annons

Ett nytt gemensamt bolag bildas och får sannolikt namnet Gallo Timber AB. Detta enligt de planer som de båda företagen presenterade vid en gemensam presskonferens i Östersund på torsdagen.

SCA och Persson Invest har redan i dag ett omfattande samarbete, både kring försäljning av trävaror och råvaruförsörjning. Att de båda skogsföretagen på kuppen och på sikt räknar med besparingar i form av rationaliseringar och gemensamma funktioner är givet.

Vid torsdagens information hävdades dock att affären främst tillkommit för att på sikt säkerställa virkestillgången. Detta främst till sågen i Gällö som i dag dras med ett ojämnt inflöde.

Råvaruförsörjningen till Persson Invests sågverk har till stor del skötts av Primaskog, som PI äger tillsammans med Rödins Trä. Primaskog kommer även i fortsättningen att köpa virke till både Gallo och Rödins trä.

Några större råvaruproblem finns inte vid sågen i Stugun, som i mycket sågar virke från SCA:s egen skog. SCA har dock tydligen upplevt att sågen i Gällö, som är av betydligt yngre datum än Stugunsågen, kan vara intressant att deläga.

Persson Invests vd Bob Persson konstaterar att de båda företagen har mycket med varandra att göra och att den nu beslutade affären tillkommit under de senaste månadernas umgänge.

– Båda har funnit att det här är en affär med potential, och visst har vi räknat med effektiviseringar. I kalkylerna finns dock inte att de två företagen skall avveckla någon personal.

I funderingarna finns tankar på ett avtal mellan Gallo AB och SCA:s marknadsorganisation, som har hela världen som sitt arbetsfält. Tanken är att Persson Invests säljare skall flyttas till SCA:s marknadsorganisation.

Förhandlingarna mellan Persson och SCA är ännu inte avslutade och en hel del analyser av de tre aktuella enheternas verksamheter återstår. Dessutom skall Konkurrensverket säga sitt.

Affären kan vara slutförd under innevarande halvår.

SCA köpte för ett halvdussin år sedan först 10 procent och därefter 100 procent av Jämtlamell i Stugun av Maths O Sundqvist. Därefter har SCA genomfört tämligen omfattande investeringar i anläggningen.

Vid Stugunsågen finns även ett hyvleri och en pelletsproduktion, som inte berörs av den nu avtalade affären och som blir kvar i SCA Timber.

Persson Invest har 50 anställda i Gällö och 50 i Tjärnvik och SCA har 60 anställda på sin såg i Stugun.

Mer läsning

Annons