Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patrik blir slottskock i Budapest

/
  • Gamla kungaslottet i Budapest, Vajdahunyad Vara, blir ”valplats” för det stora kockarrangemanget där Patrik Lundvall skall laga mat i juni.
  • Patrik Lundvall, snart ungerskt köksmeriterad, flankerad av Aniko och Hanz och Aniko Jankovic, Jan-Owe Johansson och Sandra Gardmo. Foto: Ingvar Ericsson

Patrik Lundvall, 26, Stugun, till vardags och sedan två år tillbaka kock på Bergegårdens äldreboende i Stugun, har fått ett hedersuppdrag som heter duga.

Annons

Under första veckan i juni byter han arbetsplats för att vara verksam i Vajdahunyad Vara, en praktbyggnad som en gång var kungliga slottet i Budapest.

Där deltar han som gästkock utom tävlan vid en matlagningstävling i ungerska avdelningen av Chaîne des Rôtisseurs, en internationell gastronomisk sammanslutning med anor från 1248 som ”hyllar kvalitet och kreativitet i kokkonsten och slår vakt om det lokala kökets särart”.

Att Patrik på det här sättet får andas internationellt matos kan han tacka bland andra det ungerska värdparet i vandrarhemmet, tidigare prästgården i Stugun, Aniko och Hanz Jankovic, som blivit bekanta med en ungersk mästerkock vid namn Benke László, enligt uppgift en prominens inom Chaîne des Rôtisseurs.

Jankovic har övertygat László om kalibern på den svenska matkulturen, uppgifter som öppnat portarna för Patrik som sålunda kommer att göra en show baserad på svenskt vilt.

Vid en improviserad presskonferens i Stuguns gamla prästgård på måndagen avslöjade Patrik sin trerättersmeny med inalles tio rätter baserade på kantareller, röding, ren, älg, björn, öring, tjäder, svartvinbär, hjortron, lingon, och ost, det vill säga länsförtecknade råvaror så det förslår.

Patriks stolt samiska släktarv får skina fram, något som kan vässa det publika intrycket av hans alster ytterligare.

Patrik har ett kockförflutet i Odd Fellowköket i Östersund, Karlslunds krog, Åsarna Skicenter, Höglekardalen, och Scandic Hotel och Loftet, Östersund.

Vid sidan av sin anställning i Ragunda kommun i köket i Stugun driver han sitt eget cateringföretag, Lundvalls Catering.

Den mat som lagas vid den stora kocktävlingen skall ätas på ett eller flera bord som löper genom en slottsvit och mäter 120 meter.

1 juni reser Patrik tillsammans med Ann-Louise Hansson, näringslivsrådgivare i Strömsunds kommun och hennes kollega i Ragunda, Anders Blomberg, tillsammans med Jan-Owe Johansson och Sandra Gardmo i projektstyrgruppen i Ragunda kommuns EU-stöttade Leaderområde till Budapest.

Inför Ungernresan såg makarna Jankovic framför sig att något etablerat namn ur länets kockgalleri skulle få delta i slottsshowen i Budapest.

Jan-Owe Johansson undrade varför inte lyfta fram en ung lokal talang, resonerade Jan-Owe med nu känt resultat.

Johansson kommer i samband med besöket i Ungern att inför sina ungerska leaderkolleger hålla föredrag om jakt och fiske, vanor och gamla traditioner i Sverige.

Med i bagaget hem kommer den svenska delegationen att ha med sig en ungersk kock som i samband med Storslokentävlingen 12 juni kommer att ha uppvisning i konsten att tillaga gädda.

Mer läsning

Annons