Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ombyggd lada riskerar falla för strandskyddslagen

/
  • Berndt Hellström, Hammarstrand, byggde om gammal lada till sportstuga och får troligen straff  för svartbygge.

Allt talar för att Elsa och Berndt Hellström, Hammarstrand, kommer att tvingas riva eller flytta den gamla lada som de utan bygglov byggt om till sportstuga.

Annons
Huset står i Västanbäck, strax väster om Sörbygden, vid Sörbygdssjön i östra delen av Bräcke kommun. Vid sitt sammanträde nu på tisdag har Bräcke kommuns bygg- och miljönämnd ärendet på bordet.
Där föreslås myndigheterna debitera makarna en bygglovsavgift om 10 000 kronor och dessutom se till att åklagare utdömer tilläggsavgift.
Byggnaden ligger till råga på allt ett 50-tal meter från medelstrandlinjen, vilket placerar den inom straffbart strandavstånd i strandskyddsbestämmelserna.
Den kommunala nämnden föreslås dock, i enighet med inlandskommunernas kamp mot gällande strandskyddsbestämmelser, att tillstyrka både strandskydds- dispens och bygglov.
Erfarenhetsmässigt tar dock därefter länsstyrelse och naturvårdsverk vid och stoppar husets fortsatta liv med hänvisning till att huset ligger för nära stranden.
Huset ligger längst inne i en vik där trakten är tämligen tätt bebyggd med sportstugor belägna alldeles intill stranden. Berndt Hellström har tidigare vid två tillfällen förgäves sökt bygglov på en ny sportstuga intill ladan.
- När jag inte fick lovet bestämde vi oss för att inreda den gamla ladan i stället, och så gjorde vi det.
- Vi tycker att vi gör så fint här, grannsämjan är god och vi har nog lagt ner närmare 100 000 kronor på renoveringen.
Hellströms håller området med badplats, bastu, flotte och bryggor.
- Här trivs vi och umgås, och det är väl sånt som myndigheterna inte gillar.
Byggaren Berndt, 63, har sett till att det tekniskt sett går att flytta huset längre från stranden om det skulle visa sig bli nödvändigt.
- Om vi tvingas till en flyttning av den byggnad som stått här i närmare 100 år kan vi ju alltid dra ner någon ful husvagn och ställa den intill strandkanten.
- Så får man ju göra.

Mer läsning

Annons