Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olycka i Borgvattnet ledde till storföretag

/
  • Björn Strandberg, Borgvattnet, bor i byns gamla lärarbostad som numera innehåller säteskontor för Assistanslotsen.
  • Björn Strandberg, Borgvattnet, bor i byns gamla lärarbostad som numera innehåller säteskontor för Assistanslotsen.
  • Jonas Strandberg, Östersund, som efter den dramatiska olyckan 1994 är förlamad och rullstolsburen har i dag två assistenter på heltid, en på 65 procent och söker en på drygt 30 procent. Jonas deläger det 840 anställda stora företaget och är Assistanslotsens dataansvarige. Han hjälper även andra brukare med deras datorer. En av företagets anställda är hans mor, Inger Strandberg, som råkade vara i tjänst i Jonas hem när LT kom på besök.
  • Vid klar väderlek ser man toppen av Åreskutan från Björn Strandbergs veranda i Borgvattnet.Foto: Ingvar Ericsson
  • Jonas Strandberg, Östersund, är efter en olycka 1994 rullstolsburen. Hans olycka ledde till starten av företaget Assistanslotsen AB, ett företag som han deläger och som efter nio års verksamhet har 840 anställda i hela landet.
  • Med 840 anställda så har Björn Strandberg ständigt fullt upp. Här i Assistanslotsens administrationskontor i Borgvattnet har bolaget sitt juridiska säte.

Gud förbjude att du som läser detta för ett ögonblick förleds att tro att LT ens tänkt tanken att det var tur det som hände i Borgvattnet 5 augusti 1994!

Annons

Jonas Strandberg, då 17 år, dök från en brygga så olyckligt att han slog i botten och femte halskotan krossades. Han förlamades från bröstet och ner.

Olyckan ledde 2001 till starten av omsorgsföretaget Assistanslotsen AB, ett företag som i dag, nio år senare, är det privatföretag i länet som har flest antal namn på lönelistan. Vid senaste räkningen var antalet 840 och omsättningen låg på drygt 110 miljoner kronor!

Familjen Strandberg hamnade i och med Jonas olycka i en mycket svår situation där Jonas behövde hjälp dygnet runt.

Under de första åren sköttes hjälpen av Ragunda kommun.

Det fanns sedan 1994 en laglig möjlighet att en assistansbehövande för sitt eget behov kunde starta sitt eget assistansföretag, att drivas med försäkringskassemedel.

Sålunda startade familjen Strandberg Assistanslotsen AB med uppdrag att hjälpa Jonas.

Bolaget kom i kontakt med ytterligare en vårdbehövande person och anställde och administrerade personal även för dennes räkning.

Verksamheten växte vidare och bolaget hanterar i dag runt 80 brukare, av vilka runt hälften är bosatta i vårt län.

Assistanslotsen har sitt säte i Borgvattnet i nordligaste delen av Ragunda kommun, i ett rum i byns gamla lärarbostad.

I det vackra gamla huset, som delvis renoverats till högsta standard, bor bolagets grundare Björn Strandberg som har sitt kontor i ett av rummen varifrån verksamheten styrs.

De 840 anställda personerna svarar för ett 80-tal brukares väl och ve, från Skellefteå i Norr till Halmstad i söder. Brukarnas ålder är från tre år upp till 65.

En majoritet bor i Jämtlands och Västernorrlands län.

Assistanslotsens huvudkontor ligger i Östersund och företaget har lokalkontor i Hammarstrand och Norberg i Västmanland.

– Och vi arbetar på att inom ett halvår öppna ett nytt kontor i Sundsvall, säger Björn.

I sin villa i Torvalla, Östersund, sitter den förlamade Jonas, 32, i dag. Han är 15-procentig ägare av bolaget och chef för företagets datorsupport.

Företaget Assistanslotsen hade som sitt ursprungliga mål att ha fem brukare och 50 anställda inom fem år.

Mer läsning

Annons