Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oljeläckage i kraftstation

/

Ett stort oljeläckage inträffade under natten i Hammarforsens kraftstation i Hammarstrand. Drygt 300 liter läckte ut men enligt räddningstjänsten så lyckades nästan all olja samlas in.

Annons

Det var strax efter midnatt som SOS Alarm fick samtal om att cirka 300 liter hydraulolja hade läckt ut i anslutning till kraftstationen. Räddningstjänsterna från både Hammarstrand och Krokom åkte till platsen för att hjälpa till med saneringsarbetet.

– Det var lite mer än 300 liter som hade läckt ut. Som tur var hann de stänga damluckorna så att oljan stannade kvar och inte följde med ut i strömmande vatten, berättar Morgon Olsson, inre befäl på Norra Jämtlands räddningstjänstförbund.

Anledningen till att räddningstjänsten från Krokom åkte till platsen var att den har en speciell utrustning för att hantera just den här typen av läckage. Med en speciell apparat, som kallas för skimmer, så lyckades man få upp knappt 300 av de drygt 300 litrarna olja som läckt ut.

– Sedan blir det ju kvar en oljefilm på ytan men den ska man ta upp med ett speciellt absorbtionsmedel, säger Morgan Olsson som inte fått kännedom om hur läckaget kunnat uppstå.

Mer läsning

Annons