Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu våras det för skotertjuvarna

/

Med vårvinterns värmande sol vaknar skoterentusiasterna till liv.

Det gör också skotertjuvarna.

Annons

Hittills i år, fram till åttonde mars, har 19 skotrar i länet anmälts stulna och erfarenheterna säger att kurvan kommer att peka starkt uppåt de resterande vårvintermånaderna.

– Säsongen för skoterstölder börjar nu. I mars och april ökar stölderna ordentligt. Flera har sina skotrar framme och det är fler som kommer på att de vill ha en skoter, säger Anders Dahlén, Länsförsäkringars representant i Stöldskyddsföreningen.

Enligt polisen har antalet skoterstölder ökat de sista åren. Under fjolåret stals sammanlagt 85 snöskotrar i Jämtland län. Fram till några dagar in på mars i fjol hade 28 skotrar stulits i länet.

Men det finns saker att göra för att minska risken för stöld, flera av dem ganska enkla. Stöldskyddsföreningen rekommenderar bland annat att låsa skotern om den lämnas ute, gärna låsa in den och att inte lämna skotern på ett olåst släp.

Anders Dahlén berättar att det inte alls är ovanligt att han och andra på försäkringsbolaget får telefonsamtal från människor som sett en skoter bara stå någonstans övergiven vid en väg.

– Ibland får vi tips till oss från någon som sett en skoter stå på något konstigt ställe i en by och undrar om vi har ett stöldärende på den, men istället visar det sig vara ägaren som bara lämnat den vid vägkanten, säger Anders Dahlén.

Stöldskyddsföreningen uppmanar till att försöka krångla till det lite mer för tjuvarna, större aktsamhet skulle innebära färre skoterstölder.

– När jag pratar för Länsförsäkringar så har vi också så kallade aktsamhetskrav. Lås och inlåst är bäst. Man ska vara så aktsam att obehöriga inte kan komma åt skotern, säger Anders Dahlén.

Godkända lås, som även används när skotern står i ett låst utrymme samt låst släpvagn, om skotern står på släp, är grundskyddet alla skoterägare bör använda sig av. Det har också börjat komma spårningsutrustning till skotrar, berättar han.

Spårutrustningen fungerar så att man sätter fast utrustningen på skotern och om den stjäls går ett larm till ägaren och till en larmcentral.

– Sedan kan man följa skotern via gps.

– Den finns redan nu på marknaden men det är inte förrän nyligen som normerna för vad som är en godkänd spårningsutrustning kommit. Jag är lite osäker på om leverantörerna har hunnit komma ut med någon sådan som är godkänd ur försäkringssynpunkt ännu, men det är på gång, säger Anders Dahlén.

Mer läsning

Annons