Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu öppnas Stadsbergstunneln igen

/
  • Anders Eklund och Mikael Högström, Z-signaler, Krokom, avslutade på torsdagskvällen den omfattande renoveringen av Stadsbergstunneln med att montera tunnelns belysning.Foto: Ingvar Ericsson
  • Carola Engström på OKQ8- macken i Stugun tröstar sig med att försäljningen av spolar- vätska ändå varit god i Stugun, tack vare vägsaltningen.

Om allt gått enligt ritningarna och inte den plötsliga smällkylan satt käppar i hjulen ska den under snart två månader stängda Stadsbergstunneln från och med i dag, fredag, på förmiddagen, åter vara öppen för trafik.

Annons

LT var på plats på torsdagseftermiddagen när ett gäng från Z-Signaler i Krokom var i färd med att montera de sista av de tio nya armaturerna i den helrenoverade tunneln.

Tunneln skulle enligt planerna ha öppnats redan i måndags, något som av olika anledningar inte lät sig göras.

I och med att trafiken släpps på avslutas en omfattande och på många sätt och för många dyrbar trafikomledning av riksväg 87:s trafik mellan Stugun och Hammarstrand.

LT har tidigare berättat om hur trafiken har letts på sidovägar både norr och söder om Indalsälven och att sträckan mellan Överammer och Ammer via Färsån fått ordentliga mängder stryk som det blir för Vägverket att åtgärda.

Tunnelrenoveringen har kostat 5,5 miljoner kronor.

Hur mycket som tillkommer för eftervård av sidovägarna är svårt att sia om.

En som fått en rejäl törn av vägavstängningen är Carola Engström, som äger OKQ8-macken i Stugun.

Trafiken har under avstängningen letts över Bomsund-Höglunda-Kälarne och därmed aldrig gått genom Stuguns samhälle, något som blivit kännbart för Stugunmacken.

– Vi lever till minst 70 procent på trafiken på 87:an och vi bedömer att vi under tiden för avstängningen haft en halvering av omsättningen.

– Jag hade räknat med en normal julrusch och nu sitter jag på ett mycket stort lager av julmust, stjärnor och tomtar som vi knappast hinner sälja före jul.

– En normal dag har Stugunmacken 800-900 kunder per dag och nu har vi varit nere i runt 300.

– Jag får försöka trösta mig med att försäljningen av spolarvätska ändå är fortsatt mycket god till följd av den obegripliga saltningen av 87:an mellan Östersund och Ångermanlandsgränsen.

Mer läsning

Annons