Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nipängen i Bispgården ska värmas upp med jordvärme

/
  • Gårdsplanen på Nipängen är uppgrävd för jordvärmeinstallationen.   Foto: Ingvar Ericsson
  • Tanken var att anläggningen skulle göras klar i år, men färdigställandet skjuts upp till våren i väntan både på att markförhandlingarna skall slutföras och tjälen gått ur jorden.
  • De så kallade fördelningsbrunnarna för jordslangarna är på plats och kommer att anslutas till ledningarna in i huset och jordvärmeslangarna.

Ragunda kommuns 4 200 kvadratmeter stora äldreboende i Bispgården, Nipängen, håller för 1,5 miljoner kronor på att få ett nytt uppvärmningssystem.

Annons

Anläggningens 1 100 000 årliga kilowattimmar hungriga elpanna skall skrotas till förmån för en ytjordvärmeanläggning med en 60 kW värmepump. I runda tal 200 000 kronor per år räknar kommunen med att spara på kuppen och investeringen beräknas ha räknats hem på runt fem år.

Med investeringen i värmepumpen räknar kommunens ekonomer med att på sikt och tillsammans med en del andra investeringar i bland annat ny belysning halvera Nipängens driftenergikostnader.

Just nu är en stor del av Nipängens gårdsplan uppgrävd för de in- och utgående rören och efter en återfyllning av den uppgrävda ytan väntar installation av värmepump och trimning och optimering av värmesystemet inomhus.

– Det har aldrig bestämts att vi skulle göra hela jobbet just nu, säger kommunens projektledare Alvar Bergqvist.

– Vi räknar med att slutföra grävningen för jordslangen till våren.

– Det är inte bra om marken är tjälad när man håller på med sånt här.

Kommunens mark mellan Nipängen och Forshallen, Bispgårdens idrottshall, är inte tillräckligt stor och inte riktigt rätt belägen för nergrävningen av slang. I stället pågår förhandlingar med bröderna Bengt och Bertil Jonsson om att i servitutform få använda sig av en del av deras mark ner mot Indalsälven, nära Bispgårdens golfbana, för ändamålet.

Skälet till att man lägger jordvärmeslang i stället för att borra energibrunn är att det är långt ner till berg – runt 25 meter – på platsen.

Resonemang har förts om att ersätta elvärmen med en pelletsbrännare, något som man funnit skulle ge sämre ekonomi jämfört med värmepumpen. Ett tungt vägande skäl till att man förlitar sig på elektrisk drift är det 53 kW stora frikraftsavtal som ger 18,6 öre rabatt per kWh som kommunen har med Vattenfall som kompensation för kraftbolagens intrång i Indalsälven.

Mer läsning

Annons