Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära att dö efter att ha ordinerats matolja

/
  • Sven-Erik Gradin och Basse är goda vänner och det såg ut unge­- fär som på den här bilden när Basse för ett år sedan så olyckligt infekterade sin husse. Faksimilen till höger visar gårdagens artikel om Gunnar Schönning, Stugun, som skickades hem från Östersunds lasarett med brusten blindtarm.     Foto: Ingvar Ericsson

Gårdagens LT-artikel om Gunnar Schönning, Stugun, som skickades hem från Östersunds lasarett med brusten blindtarm, väckte minnen hos Sven-Erik Gradin, Rävanäset, Hammarstrand:

– Jag skickades hem från lasarettet med blodförgiftning och hade ordinerats att smörja mitt infekterade sår med matolja.

Annons

– Efter några mil i bilen slog sig förgiftningen på hjärnan. Jag blev tokig i huvudet och började slåss och det behövdes starka poliser och ambulanspersonal för tillbakatransporten till sjukhuset.

– När jag kommit till sans sade läkaren att jag nog bara hade klarat mig ett par timmar till om jag inte genast fått antibiotika.

Händelsen inträffade för ett år sedan.

Sven-Erik hade suttit på spispallen och lekt med familjens border collie Basse, som hoppade upp mot honom och klöste honom i underläppen så att ett sår uppstod.

– Till att började med brydde jag mig inte, men efter någon dag började jag bli väldigt röd kring läppen och åkte till Hammarstrands hälsocentral.

Läkaren i Hammarstrand gav Sven-Erik en stelkrampsspruta och en penicillinkur.

Efter ytterligare några dagar blev Sven-Eriks tillstånd allvarligt och hustrun Valdis bestämde att det nog var läge för iltransport till Östersunds lasarett.

En läkare tittade på läppen och förklarade med Sven-Eriks son Magnus som närvarande vittne att det här nog skulle ordna sig om han smorde in den invändigt variga läppen med matolja(!).

– Efter lasarettsbesöket besökte vi en bekant och vi lämnade Östersund efter någon timme.

Nästan framme i Stugun började Sven-Eriks kropp krampa.

Krampanfallen var så kraftiga att han böjdes baklänges så att en ryggkota gick sönder!

Bilen kördes av sonen som ringde ambulans som mötte. Sven-Erik vägrade att flytta sig till ambulansen och han började slåss med ambulanspersonalen som blev tvungen att kalla på polis för att kunna flytta honom. Lösningen blev att en person ur ambulansen och en polis åkte med Sven-Erik i sonens bil tillbaka till lasarettet.

Själv säger sig Sven-Erik inte ha något som helst minne av förloppet.

Åter på lasarettet hade Sven-Erik dålig syreupptagningsförmåga och mycket låg kroppstemperatur och antibiotika sattes in.

– Det var en mycket duktig polsk läkare som gjorde jobbet.

Sven-Erik blev kvar på lasarettet en hel vecka, en vistelse som han säger sig inte ha något som helst minne av och under en tid som han förlorade sex kilo kroppsvikt.

– Jag förlorade dessutom smak- och luktsinnena.

– Smaken och lukten har jag fått tillbaka det mesta av, men jag tycker fortfarande att jag har dåligt minne och dåligt balanssinne.

– Jag skulle väldigt gärna vilja veta vilken diagnos den förste läkaren ställde på mig när han skickade hem mig och ordinerade matolja.

Sven-Erik Gradin, 69, har ett yrkesförflutet som bergarbetare och armerare med projekt som Höga Kustenbron och Uddevallabron i sina memoarer.

Under det gångna året har han vid upprepade tillfällen varit på återbesök för kontroller på Östersunds sjukhus.

Sjukvården kommenterar inte den här sortens ärenden med skydd av sekretesslagen.

Mer läsning

Annons