Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonsatsning ska ena splittrad turism

Kvinnor och nyanlända svenskar som framgångsrikt vill driva nya turistföretag kan räkna med att få ta del av riktade pengar i en planerad miljonsatsning i Ragunda kommun.

Annons

För att ge ny kraft till turismen i Ragunda är det dags för förnyelse. Besökarna ställer nämligen allt högre krav på sina upplevelser. I det nya affärsklimatet behövs mer av samverkan mellan turistföretag och övriga småföretag.

I dag är det en starkt splittrad turistbransch med många olika uppfattningar i området.

Det här framgår av en ansökan till länsstyrelsen där Ragunda kommun tillsammans med Sollefteå kommun begär 6,4 miljoner ur EU:s regionala fond för ett projekt som heter ”kreativ turismutveckling”.

Ett mål är att få 100 kvinnor och 100 män att delta i projektet.

En beviljad ansökan förutsätter att halva summan kommer från lokal offentlig medfinansiering där Ragunda kommun ska stå för det mesta av den delen.

– Utmaningen blir att enas och agera utifrån en gemensam vision. Det är nämligen där som utvecklingen av en turistdestination finns, enligt ansökan

– Även befintliga företag ska ges möjlighet att utvecklas i det upplägget, heter det.

Huvudmålet är att fler besökare ska lockas av regionens kulturaktörer och evenemang. Det handlar också om att få igång fler nya turistföretag och att en del av dessa startas av kvinnor och nyanlända svenskar.

Samordning av marknadsföring, samt utveckling av produkter och tjänster finns med i målbilden för att nå dit.

Under de tre år projektet ska pågå avser kommunen att anställa en projektledare som kommer att kosta 1,7 miljoner under 36 månader.

Satsningen vilar på tre teman som kretsar kring långsiktig turismutveckling och samverkan i syfte att bilda ett destinationsbolag där alla goda turistidéer ska växa till sig.

Mer läsning

Annons