Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många utförsäkrade från Försäkringskassan

En stor andel av den Jämtländska befolkningen har blivit utförsäkrade från Försäkringskassan under 2010. Den största andelen utförsäkrade finns i Ragunda kommun.

Annons

Nyhetsbyrån siren har sammanställt preliminära siffror från Försäkringskassan som visar hur många personer som under månaderna januari till november 2010 blev av med sin sjukförsäkring. Sammanställningen visar bland annat att det finns stora geografiska skillnader i andelen utförsäkrade.

I Ragunda kommun har totalt 55 personer blivit av med rätten till sjukförsäkring från Försäkringskassan. Vid en koppling till antalet boende i kommunen innebär det att 9,8 personer per 1 000 invånare har fått lämna sjukförsäkringen. Den höga siffran gör att Ragunda kvalificerar sig som kommunen med näst högst andel utförsäkrade i hela landet. Bara i Storuman har en högre andel av befolkningen förlorat rätten till sjukförsäkring hos Försäkringskassan.

Och det ser inte så mycket bättre ut i flera andra av länets kommuner. Östersund hamnar på en åttonde plats i rankningen med 8,4 utförsäkrade per 1 000 invånare. Krokoms kommun hamnar på elfte plats och Bräcke på trettonde av landets totalt 290 kommuner.

I Jämförelse med övriga kommuner i länet så sticker Härjedalen ut med en relativt låg andel utförsäkrade under 2010. Bara 3,3 promille av befolkningen förlorade rätten till sjukförsäkring i kommunen.

Statistiken visar att det inte bara är stora geografiska skillnader i andelen utförsäkrade. Även mellan könen råder stora skillnader. Enligt Nyhetsbyrån sirens sammanställning har 700 kvinnor i länet blivit av med rätten till sjukförsäkring under perioden januari till november 2010. Samma tidsperiod utförsäkrades bara 234 män.

Mer läsning

Annons