Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets björnjägare är mer förberedda än någonsin

/
  • ”Det är viktigt att vi tar vårt ansvar”, säger jägaren Gun Fahlander och inför årets jakt är jägarna än mer pålästa och tränade. Både Naturvårdsverket, länsstyrelsen och Jägareförbundet har satsat stort på information och Jägareförbundet har tagit fram det så kallade Björnpasset, med information och flera skytteprov. ”De flesta av oss har tagit det”, säger Gun.Foto: Jan Andersson

Tidigt i morse startade björnjakten. Och länets jägare är mer förberedda än någonsin.

– Det är viktigt för oss att ta vårt ansvar, säger björn-jägaren Gun Fahlander i Selet.

Annons

Gun Fahlander, älg- och björnjägare, som har varit med och jagat björn några säsonger nu har sett förändringarna de senaste åren. Både när det gäller antalet djur i skogen och arrangemanget kring jakten.

– Det var för ett par år sedan som vi började springa på allt mer spår efter björn i skogen. Nu är det ganska vanligt att många har ser björnspillning, spår eller ser ett djur på något sätt. Det gjorde vi inte förut, säger hon.

Gun Fahlander jagar i sina hemtrakter med Selets jaktlag, som ingår i Ragunda övre älgskötselområde. Och de senaste åren har ett 15-tal jaktlag gått ihop inför björnjakten.

– Det har fungerat jättebra. Första året vi jagade björn ihop sköts en björn redan under starten av björnjakten. I fjol sköt vi också en, men först under älgjakten, säger Gun Fahlander, som fällt någon björn själv än.

Inför årets björnjakt, som för Gun Fahlander och de andra i jaktlaget började redan halv fyra i morse, är jägarna mer förberedda än någonsin.

Förut var det vanligare att björnar skadesköts i samband med jakten och sedan inte påträffades. Men nu har både naturvårdsverket, länsstyrelsen, Jägarförbundet och de olika jaktlagen satsat stort på information och kurser om björnjakten.

Jägarförbundet och länsstyrelsen tog inför förra årets jakt fram det så kallade Björnpasset för jägare.

– Det är viktigt för oss att ta vårt ansvar. Jägarna blir allt mer engagerade i sitt eget skytte och de flesta av oss här har tagit Björnpasset och vi har tränat hundar för björn, säger Gun.

Björnjakten är inte helt lik älgjakten:

Hundarna som används vid jakten får bara vara två till antalet. De ska vara tränade på att ställa björnen, inte driva den.

När björnen är skjuten måste länsstyrelsen och polisen underrättas och det ska tas en mängd prover på djuret som ska analyseras av länsstyrelsen.

Träffytan på björnen är betydligt mindre vilket innebär att djuret ofta skjuts i trängre områden då jagaren kan komma närmare.

– Björnen är ett djur som inte exponerar sig i onödan, säger Gun Fahlander.

Mer läsning

Annons