Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landshövdingen vädjar till regeringen om fiskeristation

/
  • Nyinvesteringar i bland annat intag för kallvatten, fler bassänger för avelsfisk och reningsanläggning för utgående vatten krävs. Foto: Ingvar Ericsson

För att säkra produktionen av sättfisk och expandera fiskodlingsnäringen i Jämtland är privata intressenter redo att ta över och utöka driften av Fiskeriverkets försöksstation i Kälarne.

Annons
Statens specialfastigheter äger den illa underhållna byggnaderna och ägaren kräver cirka 5 miljoner för att släppa ifrån sig anläggningen.
Landshövding Britt Bohlin begär nu att regeringen ska agera för att försöksstationen ska kunna utvecklas med Fiskodlarna i Norr ekonomisk förening som huvudägare.
- Fiskeriverkets försöksstation i Kälarne är idag den enda anläggningen i Sverige med möjligheter att bedriva avelsarbete på familjenivå, konstaterar Britt Bohlin i en skrivelse till jordbruksminister Eskil Erlandsson.
Nyinvesteringar i bland annat intag för kallvatten, fler bassänger för avelsfisk och reningsanläggning för utgående vatten krävs.
- Länsstyrelsen i Jämtland har inga synpunkter på den föreslagna köpeskillingen men anser att Specialfastigheters krav på 2 årshyror för att lösa nuvarande hyreskontrakt är orimligt bl.a mot bakgrund av det bristande underhållet och avsaknad av nyinvesteringar under senare år, fortsätter Britt Bohlin.

Mer läsning

Annons