Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Lagen är ett ramverk"

Tillsynsmyndigheterna MSB och länsstyrelserna ser till att Lagen om skydd mot olyckor efterlevs. Men kommunerna är självstyrande.

– Men i de flesta fall ändrar sig kommunen och efterlever de påpekanden som länsstyrelsen gör, säger Lena Tellvik, chef för Tillsynsenheten på MSB.

Annons

Brandmännens riksförbund begärde att MSB skulle göra en överprövning av Ragunda kommuns justering av sitt handlingsprogram mot skydd från olyckor. De menade att kommunen bröt mot lagen när de tog bort en bemanningstjänst på stationen i Bispgården.

– Lagen är inte så tydlig utan är uppbyggd som ett ramverk med målformuleringen om ett likvärdigt skydd mot olyckor. Det är ytterst sällsynt att vi begär en överprövning utan det är en sista möjlighet vi har att lyfta frågan till regeringen, under de senaste 20 åren har det väl varit kanske tre fall, säger Lena Tellvik.

MSB har runt tio ärenden varje år där de behöver ge länsstyrelserna stöd för att pröva om en kommun fortfarande lever upp till lagstiftningens mål om ett tillfredställande och likvärdigt skydd. Även länsstyrelsen påtalar att lagen är allmänt hållen.

– Vi jobbar utifrån den lagstiftning som finns men ett av bekymren är att lagen är ett ramverk där vissa mål ska uppnås. Olika organisationer och myndigheter gör sina tolkningar utifrån olika förutsättningar och vi kan aldrig kräva något, utan kommunen är självstyrande i sina beslut, säger Katarina Fredriksson, enhetschef på Samhällsenheten på länsstyrelsen i Jämtland.

Staffan Edler som är ansvarig för tillsynen på länsstyrelsen i Jämtland är på semester varför Katarina Fredriksson har svarat.

Mer läsning

Annons