Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koskit bakom dåligt vatten

/
  • Ragunda kommuns VA-chef Lennart Bergvall, kunde på måndag åter förklara Gevågs kommunala kranvatten som smittfritt. Foto: Ingvar Ericsson

En skara kossor som uppehållit sig på en äng i närheten av färskvattenintaget till den kommunala vattencisternen/högreservoaren för Gevågs by, väster om Hammarstrand, har av allt att döma genom sitt naturliga sätt att vara förorsakat kolibakterier i vattnet.

Annons

Ett stort antal innevånare i det runt 40 hushåll stora område som får sitt vatten från den runt 80 kubikmeter stora kommunala vattencisternen, belägen mitt i byn har drabbats av magsjuka.

Åkommorna uppstod för drygt en månad sedan, i samma veva som vattnet fick en omisskännlig bismak.

Ragunda kommuns tekniker är nu inne i slutfasen i arbetet med åtgärder.

Gevågs vattencistern har under de senaste veckorna ersatts med en tank för dricksvatten och som stått placerad vid Hellströms industrihus vid riksväg 87.

Kommunens åtgärdsprogram under de senaste veckorna har främst handlat om att sätta in ett nytt filter för inkommande vatten och att flytta den kolibakteriedödande uv-ljusanläggningen till cisternens utlopp och öka mängden uv-ljus.

Ända sedan bakterieangreppet uppdagades har kommunen tagit prover i reservoaren.

– Testresultaten varierade till en början, men har stabiliserat sig, säger kommunens VA-chef Lennart Bergvall.

– Under den senaste veckan har alla bakterieprover givit negativt resultat och från och med i dag sker vattenleveransen som vanligt, sade Bergvall på måndagen. Den drabbade reservoaren hämtar sitt vatten från en gammal vattentäkt i form av källvatten.

För ett 20-tal år sedan lade man ut dränering i området runt reservoaren för att få in mera vatten, och då även ytvatten från den intilliggande ängen.

Där har ett antal kossor betat och deras avföring har lakats ur och hamnat i reservoarvattnet. Lennart Bergvall bedömer kommunens utgift på grund av kolibakterierna till sammanlagt runt 50 000 kronor. En motsvarande händelse inträffade i Dacke i Liden för ett antal år sedan.Där spred en lantbrukare flytgödsel intill vattenreservoaren och drabbades av drygt skadestånd på kuppen. Ingvar Ericsson

Mer läsning

Annons