Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsulten slutar – blir ny chef

/

Åke Ljusberg slutar som konsultande kommundirektör i Ragunda kommun. Han blir i stället fast anställd på samma befattning.

Annons

Kommunens politiska ledning i form av kommunalrådet Elisabet Yngström, (S), och Sigvard Backlund, (C), kom på tisdagen överens med privatpersonen Åke Ljusberg, Östersund, om att han från och med 1 september tillträder jobbet som anställd kommundirektör under ett och ett halvt år.

Vänsterpartisten Eija Dibba, Pålgård, har i brev till länsrätten ifrågasatt lagligheten i att kommunens högsta administrativa ledarskap och myndighetsutövning sköts som ett konsultjobb, ett ifrågasättande som kommunledningen tagit till sig och bland annat utifrån detta gjort ändringen.

Formellt har personen Åke Ljusberg i och med den fasta anställningen erhållit ett högre skydd än om han hade haft jobbet som konsult.

AB Åke Ljusberg kunde utan angivande av orsak sägas upp med omedelbar verkan, en möjlighet som kommunen nu avhändat sig i och med att personen Åke Ljusberg anställts.

Åke Ljusberg har dock förklarat att han inte är intresserad av tryggheten och att han är beredd att lämna jobbet med omedelbar verkan och utan att bråka om han skulle befinnas inte hålla måttet.

– Vi inser att anställningen av Ljusbergs bolag skulle ha blivit en källa till bråk och osämja under hela den tid som han arbetar här, så nu har vi kommit fram till den här lösningen, säger Elisabet Yngström.

AB Åke Ljusberg hade ett månatligt arvode om 91 000 kronor. I det nya förhållandet får personen Åke Ljusberg 64000 kronor varvid kommunen svarar för de sociala avgifterna.

Affären går jämnt upp sånär som på runt en tusenlapp i månaden till kommunens favör.

Mer läsning

Annons