Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klarade inte byråkratin – måste stänga pizzerian

/
  • Maarouf Dehghan tvingas av allt att döma att stänga sin pizzeria efter att inte ha uppfyllt sina byråkratiska åligganden. Foto: Ingvar Ericsson

I dag, tisdag, talar det mesta för att Ragunda kommuns bygg- och miljönämnd kommer att tills vidare förbjuda ägaren av Pizzeria Pappagallo i Bispgården, Maarouf Dehghan, att driva sitt företag. Skäl: Lokalerna är skamfilade och behöver fräschas upp.

Annons

Lokalerna ägs av kommunen och Maarouf hyr lokalerna och menar att det är hyresvärden som ska svara för att lokalerna håller hälsovårdskorrekt skick.

Efter att på måndagen ha varit i kontakt med berörda parter har LT funnit skäl att befara att dagens tvungna nämndhandläggning kan ha ett samband med en kulturkrock samt Maarouf Dehghans ännu inte alltför stora kunskaper i svenska språket, inte minst det språk som används i den kommunala världen.

– Den kommunala svenskan är ju svår för de flesta svenskar också, menar Maarouf.

– Nog måste det väl finnas någon annan utväg ur problemet än att tvinga mig att stänga.

Peter Höög, Ragunda kommuns tekniska kontors hyreshandläggare, försäkrar att det i hyreskontraktet mellan pizzerian och kommunen tydligt står att det är hyresgästen som ska svara för att pizzerians samtliga ytskikt – golv, väggar och tak – hålls i trim.

Hälsoskyddsinspektör Patrik Larsson gör klart att miljöskyddsavdelningen bara har att stödja sig på livsmedelslagstiftningen.

– Jag har förklarat att en renovering av lokalerna är nödvändig och att Dehghan måste utföra den obligatoriska egenkontrollen.

– Jag delgav honom informationen hösten 2007 och i januari 2008 kom vi åter på besök. Ingenting var gjort.

– Så blev det nu i höstas och i november skrev vi ett nytt brev till honom och påpekade att han äntligen måste skapa ordning i sina papper.

– Ännu har ingenting hänt och vad ska jag göra? undrar Patrik Larsson. Jag är tvungen att förbjuda verksamheten tills han fått ordning i sitt företag.

– Hyresgästen tycks inte ha insett vilket ansvar man har när man driver restaurang i Sverige.

– Det kan hända att han hade behövt tolkhjälp i fallet.

Patrik Larsson rentvår inte kommunen:

– Pizzerian har även haft en vattenskada som kommunen borde ha reparerat, och vem som reparerar tar jag inget ansvar för så länge som lagen följs.

Maarouf Dehghan kom 1993 som flyktig från den kurdiska delen av Iran till Sverige och hamnade i Bispgården där han drivit sitt företag sedan 2002.

Klarade inte byråkratin – måste stänga pizzeria

Mer läsning

Annons