Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här blir det full snurr i skogen

/
  • ”Det är ett mycket omfattande jobb som ligger bakom de planer som snart går ut på utställning för allmänheten, säger Rolf Ivansen, Ragunda kommun bygg- och miljökontor.

Titta på bilden med kartan som illustrerar den här artikeln. På de två blå områdena ska 273 stycken 150–200 meter höga vindsnurror upp. De ingår i SCA:s och norska Statkrafts 20-miljarderssatsning på vindkraft i Bräcke, Ragunda, Strömsunds och Sollefteå kommuner.

Annons

Kartan visar Björkvattnet- och Björkhöjdenparkerna öster om Borgvattnet och är baserad på en karta hämtad ur Ragunda kommuns nu färdigställda tilläggsplan för sin översiktsplan och som avser just vindkraften.

Björkvattnetparken, som i SCA-satsningen omfattar runt 200 verk, ligger till vänster på bilden och begränsas i väst av en nord-sydlig linje Fullsjön-Köttsjön och med länsgränsen mot Västernorrland/Sollefteå kommun i öst.

Flera verk än de skissade finns det enligt expertisen inte plats för i det här området.

Alla andra berörda kommuner arbetar med motsvarande planer inom sina respektive områden.

– Vi måste ha översiktsplanen för att kunna hantera de kommande vindkraftssatsningarna, säger Rolf Ivansen på Ragunda kommuns bygg- och miljökontor.

Allt talar för att tillståndsärendena kring vindkraften i framtiden kommer att prövas av länsstyrelsen då vindkraftverken endast behöver miljöprövas utan bygglov.

SCA-Statkraft/SSVAB tar sina investeringsbeslut till hösten då det visar sig om jättesatsningen egentligen går att finansiera.

De övriga fem av de sju SSVAB-anläggningarna ligger i Ögonfägnaden, Stamåsen och Raftsjöhöjden i Strömsunds, Ragunda och Sollefteå kommuner och Mörttjärnsberget/Albacken i Bräcke kommun.

LT har tidigare rapporterat om exploatörernas farhågor kring vägnätet och vägarnas möjligheter att svälja de mycket omfattande transporter som kommer att bli aktuella.

– Vägverket har vaknat för problemet och har väldigt mycket på gång kring vägnätet i de berörda områdena, säger Rolf Ivansen.

Mycket talar för att det kommer att sökas EU-medel för vägbyggandet.

– Att vägarna byggs om och får högre standard kan ju ses som en kompensation till de berörda bygderna.

– Det är ett mycket omfattande jobb som ligger bakom de planer som snart går ut på utställning för allmänheten.

Ragunda kommuns planer har varit ute för samråd och kommer under två månader att ställas ut i Ragundas kommunhus i Hammarstrand, i biblioteket i Stugun, i affären i Borgvattnet och på Ragunda kommuns hemsida.

Mer läsning

Annons