Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hammarforsen byter ägare i jätteaffär

/

En mycket stor affär i kraftbranschen har i all tysthet ägt rum och som i högsta grad är en angelägenhet i Ragunda kommun.

Annons

Norska Statkraft har lämnat sitt ägande i E.ON Sverige och de två företagen har bytt aktier. Statkrafts aktier i E.ON Sverige har bytts mot tillgångar och aktier i E.ON AG, det vill säga E.ON:s tyska bolag. Värdet på aktierna var vid övertagandet fastställt till 4,4 miljarder euro, det vill säga runt facila 40 miljarder kronor.

Statkraft fick i affären en rad vattenkrafttillgångar där Hammarforsen i Hammarstrand ingick, vilket lett till att Statkraft numera äger Hammarforsens kraftstation. I samma affär bytte även kraftverken i Olden, Gäddede, Korsselbränna, Dabbsjö, Klingelforsen, Tåsjö och Hoting ägare och ägs sålunda numera av Statkraft.

Närmast väntar en omfattande investering i Hammarforsens kraftstation.

Där skall man investera drygt 50 miljoner kronor i ett nytt ställverk och transformatorer.

– Förprojekteringen pågår och vi kan inte ange någon tidplan, säger Statkrafts norrländska kraftverkschef Anders Hildebertzon, Sollefteå.

– Vi hoppas kunna inleda arbetet under 2011.

Statkraft Sverige ökar genom affären sin kraftproduktion i Sverige från 1.3 TWh till 5.4 TWh och äger totalt 55 kraftstationer.

Mer läsning

Annons