Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hällregn men gott humör på årets Expo Stugun

/
  • Emelie Adebåge och Linnea Eriksson ska strax uppträda på mässan. De går i nian på Hansåkerskolan och sjunger och spelar piano tillsammans. Expo Stugun tycker de är en bra grej, även om skog och jakt inte är största intresset. – Det är kul att det händer något som lockar folk att komma hit, säger Emelie.
  • Peter Zhwalen från arrangerande Jämtlamell ser Expo Stugun som ett bra sätt att skapa sammanhållning och bra stämning i bygden.
  • Miriam Falkensson och Siv-Inger Persson bor i Stugun och har nyss anlänt till mässan. – Jag är bara här på lunchrasten och hinner inte se så mycket nu, men det är jätteroligt att det ordnas något. Bra att folk får veta att vi finns, tycker Siv-Inger.
  • I ett hörn av marknadstorget sitter Bo Grankvist och Erik Bertilsson i ett nytimrat vindskydd. Bakom dem hänger skisser på arkitektritade småhus som förhoppningsvis ska utgöra Jämtlands framtida marknad av timrade gäststugor, förråd och annat.– Vi vill satsa på något riktigt lokalt. Ta tillvara skogen som finns här och göra något eget, säger Bo Grankvist, verksamhetsansvarig i det nya projektet.Idag är de i Stugun för att berätta om projektet. Premiärförsäljning blir på Expo Norr i sommar.
  • En prototyp av Jämtlands framtida gäststuga fanns hos några av utställarna på mässan.

Igår inleddes årets upplaga av Expo Stugun, mässan som under två dagar visar upp bygdens tillgångar inom skog, jakt och fiske. Hällande regn till trots fanns en skara besökare och utställare på plats bland gräsklippare, tält och tunnbröd.

Annons

Det är andra året i rad som Expo Stugun arrangeras. Förra årets succé med 4000 besökare gav mersmak och tanken är att det ska bli en tradition att ordna mässan samma helg varje år. På programmet står sådant som maskinvisning, jaktstig, utställningar, och dans. Bakom arrangemanget står Jämtlamell tillsammans med föreningslivet i Stugun. Peter Zhwalen, huvudarrangör från Jämtlamell berättar att mässan är betydelsefull på flera sätt.

– Syftet är att visa upp bygden för omvärlden, men ett sådant här arrangemang ger också en sammanhållning bland Stuguns invånare och ett netto för föreningslivet, säger han.

Att det är skog och jakt som dominerar har sina naturliga orsaker, men även lokala hantverkare, företag och livsmedelsförsäljare återfinns bland tälten.

– Jag brukar säga att det finns alltifrån bilar till tunnbröd här. Målet är att bredda utbudet ännu mer, men vi bor ju ändå på ett ställe där just jakt och skog tar mycket plats.

Premiärdagen har dessvärre stött på problem på grund av vädret. Dagens björnhundstest har ställts in eftersom den uppstoppade björnen inte tål regn. Klättring på Stuguberget har också fått strykas, men i övrigt verkar Peter Zhwalen nöjd över dagen så här långt.

– Med tanke på förutsättningarna har det varit bra med folk idag. Vi hoppas på bättre väder i morgon så att fler utifrån kommer hit.

Mer läsning

Annons