Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Graven som väcker frågor i Pålgård

/
  • Det finns sägner om varför prosten Daniel Tegnander vilar innanför ett järnstaket.
  • Prosten Daniel Tegnander var den sista att begravas på den gamla begravningsplatsen vid Ragunda gamla kyrka.
  • Innanför järnstaketet vilar prosten Daniel Tegnander som var präst i Ragunda under 1800-talet.
  • Innanför järnstaketet vilar prosten Daniel Tegnander som var präst i Ragunda under 1800-talet.

Strax intill Ragunda gamla kyrka ligger en grav som skiljer sig från de andra. Den är inhägnad med ett järnstaket. Som skolklass på rundvandring i kyrkan fick man ibland höra stycken om varför denne någon ligger inhägnad av ett järnstaket.

Annons

Häromdagen bläddrade jag i en Ravund från 2014 (Ragunda hembygdsförenings årliga tidskrift) och där har prästen Håkan Lindström under vinjetten "Präster i Ragunda" skrivit ner historien om mannen innanför järnstaketet.

Mannen i graven innanför järnstaketet heter Daniel Tegnander och föds den 23 juli 1767 i Ås socken. Föräldrarna är bönder och drygt 23 år senare skrivs han in i böckerna som studerande till präst i Uppsala. Åren går och tre år senare prästinvigs han. Därefter byggs utbildningarna på och 1802 avlägger han teologie kandidatexamen.

Prästkarriären leder honom mot Sollefteå där han får en adjunktstjänst hos kyrkoherden Henrik Hasselhuhn. Efter ett par år får han tjänst som vikarierande kyrkoherde och vikarierande kontraktsprost. Vid denna tidpunkt träffar han också sin blivande fru; Anna Christina Hultström. Samma år som de gifter sig får han också en tjänst som kollega på Frösön. Åren går vidare och 1814 blir Daniel Tegnander utnämnd till kyrkoherde i Ragunda.

I de protokoll och skrivelser som är bevarade går att läsa att han vid 48 års ålder flyttar in i Ragunda prästgård. Två år efter att han utnämns till hedersprost (år 1818) så övertas hans uppgifter i sockenstämman av en vicepastor på grund av hans svajande hälsa. Avlider gör han vid 71 års ålder.

Det är i stora drag de fakta som finns om honom.

Men det finns desto mer sägner.

Det sägs att prosten Daniel Tegnander kunde stilla vattnet i sjön (det kan dock inte ha varit Ragundasjön eftersom den var tömd på den tiden). Vid regniga begravningsförrättningar förblev alltid han och hans bibel torr. Det sägs också att han i graven tog med sig sin "svartbok", en bok som han ska ha haft olika ockulta kunskaper nedtecknade i.

Sägnen säger också att järnstaketet runt graven skulle vara ett skydd för att den döde skulle bli kvar i sin grav och inte gå igen.

Sanning eller inte? Såhär skriver Håkan Lindström i Ravund om ryktena;

"Vi kan givetvis bara spekulera, men Tegnander hade en god utbildning och förmodligen ett ganska rikt bibliotek där det säkert fanns många böcker på både grekiska och hebreiska som med sina obegripliga tecken för den oinvigde nog kunde ge intryck av mystik. Att Tegnander dessutom läste i dem utan hinder ökade nog bara spekulationerna".

År 1818 utnämndes Tegnander till hedersprost av biskopen i Härnösand. Biskopen var en bildad vetenskapsman, något som talar emot att Tegnander skulle ha belönats av honom ifall han sysslat med ockultism och svartkonster.

Daniel Tegnander var även den siste att begravas på den gamla begravningsplatsen vid Ragunda gamla kyrka och anledningen till att han vilar inringad av ett järnstaket förklaras såhär;

"Det är nog snarare närmare sanningen att det vid tiden hade utvecklats en gravanordning där status kunde markeras på ett nytt sätt. Gjutna gravvårdar hade börjat dyka upp som en del av järnbrukens sortiment, med staketen utökades samma sortiment. Det finns på de större kyrkogårdarna i landet fler bevarade exempel på detta gravskick".

Jag frågar Håkan Lindström om hur folk reagerar på graven i dag.

– Det frågas om graven, den är en av två återstående gravanordningar på den äldsta kyrkogården men det finns inga uttryck för någon oro eller rädsla för den.

Hur som har platsen en spännande historia? Vet du fler intressanta platser vi borde skriva om? Hör gärna av dig till mig och berätta:

katrin.asander@mittmedia.se

Mer läsning

Annons