Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fria arbetskläder till hemtjänst och förskola utreds i Ragunda

Det är inte omöjligt att personalen i Ragunda kommuns hemtjänst kan få fria arbetskläder.

Annons

Det är även möjligt att personalen i kommunens förskola och fritids kan komma att få arbetskläder/skyddskläder för utomhusbruk. Berit Forsgård, engagerad i kommunalarbetareförbundet i Ragunda kommun, har i ett medborgarförslag lämnat in förslaget om de fria kläderna, ett förslag som kommunstyrelsen skickat vidare till kommunfullmäktige. Tanken är att man i kommunen skall utreda frågan om fria arbetskläder för de båda grupperna.

Redan 2006 lämnade Berit Forsgård in ett medborgarförslag om fria arbetskläder för personalen i vården, omsorgen, skola och förskola. Resultatet den gången blev ett beslut att skaffa skyddskläder till vårdpersonalen inom vården och omsorgen. Nu konstaterar Berit Forsgård att vårdens hemtjänstpersonal blivit bortglömd.

I sitt medborgarförslag skriver Forsgård att professionella arbetskläder/skyddskläder är en jämställdhetsfråga för personal som arbetar inom barnomsorg och skola.

Så här skriver Forsgård i sitt medborgarförslag:

”Inom kommunens tekniska område får personalen arbetskläder/skyddskläder av arbetsgivaren. Oftast är det män som arbetar i dessa yrken. Detta missgynnar en grupp som jobbar inom skola och barnomsorg.

Samma arbetsmiljöansvar gäller för arbetsgivaren för den här gruppen inom vården. Personal som arbetar inom förskola och fritids är mycket ute med barnen i skog och mark och i pedagogiskt syfte deltar man i lekar med barnen, något som sliter på personalens personliga kläder.”

Kommunfullmäktige föreslås bifalla förslaget om en utredning kring fria arbetskläder.

Mer läsning

Annons