Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjen Nise flyttar – nu läggs Borgvattnets skola troligen ner

/
  • Keren, Jonas, Helena, Kevin, Rachel, Joel, Arvid och Sofia Nise lämnar sitt torp i Borgänge och flyttar till Robertsfors, där de köpt ett lantbruk.

Under lätt tumultartade former beslutade Ragunda kommunfullmäktige för några veckor sedan att Borgvattnets skola i nordligaste kommundelen ska få leva vidare, till att börja med under två år. Beslutet togs efter votering och med minsta möjliga mariginal. Nu talar det mesta för att skolan ändå läggs ner.

Annons

Vad den beslutande församlingen inte visste var att stommen i Borgvattetskolans elevunderlag, sexbarnsfamiljen Rachel och Jonas Nise, Borgänge, befann sig i sluttampen på förhandlingarna kring köpet av en ny gård.

De flyttar under augusti till en ny, 260 hektar stor gård, inklusive arrenden, ett par mil från Robertsfors i Västerbotten.

Inte bara familjen Nise, utan ytterligare en familj avser att lämna trakten, varefter till hösten återstår tre barn i årskurs fem, troligen ett i årskurs två och ett i barnomsorgen.

I dag, tisdag, sammanträder Ragunda kommunstyrelsepresidium kring frågan hur den sedan mer än 15 år tillbaka nedläggningshotade skolans framtid skall hanteras.

Kommunens styrande politiska församlingar kommer inte att sammanträda mera innan höstterminen kommit igång.

– Vi måste ju ta vårt ansvar och när en skola har så få elever måste ju någonting göras, säger kommunalrådet Elisabet Yngström (S).

Frågan i dag gäller huruvida ett fåtal politiker tillsammans med i semestertider tillgängliga tjänstemän kan gå emot ett fullmäktigebeslut och besluta om en nedläggning.

– Vi kan inte kalla samman ett helt fullmäktige för den här sakens skull.

– Situationen är ju nu en helt annan än när fullmäktigebeslutet togs, säger Yngström, som avstod från att rösta i fullmäktige och därvid gav klartecken för fortsatt liv för Borgvattnets skola.

Familjen Nise har bott på sitt Per Albin-torp sedan 1997.

De har gjort klart att de i sin barnrikedom flyttar på grund av den osäkra skolsituationen.

De har ännu inte sålt sin gård i Borgänge, där de i dag har ett 30-tal mjölkkor.

Det är med blandade känslor som makarna Nise tagit sitt beslut att flytta:

– Jag vet hur hårt alla strider för bygdens överlevnad och inte minst för att vi skall stanna kvar, men vi måste se om vårt hus, säger Rachel Nise.

Rachel är havande med sitt sjunde barn.

Mer läsning

Annons