Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facken vill se arbetsro i Ragunda kommun

De fackliga organisationerna höjer rösten efter att kommundirektör Åke Ljusberg lämnat sitt arbete.

Annons

Facken kräver att ett styrdokument skapas där politiker och tjänstemäns roller tydliggörs. De har också lämnat in en framställan och begäran om arbetsmiljöåtgärd enligt arbetsmiljölagen.

Det är sammanlagt nio fackförbund som ställer sig bakom kraven, bland dem SKTF, Vårdförbundet, Lärarförbundet och Kommunalarbetare förbundet.

I ett pressmeddelande beklagar förbundet att kommunchefen tvinats lämna sitt arbete och att det innebär många anställda inte har någon chef och upplever situationen som ohållbar.

"Den otydliga rollfördelningen mellan politiker och tjänstmän har medfört att många anställda upplever en otrygghet och utsatthet i sin arbetssituation. Detta samt andra övertramp mot tjänstemän medför att vi kräver att arbetsgivaren utreder orsaken till att situationen kunna uppkomma för att det inte ska hända igen. Det behövs också ett förtydliga av ansvar och att delegationsordningen följs", skriver facken.

I styrdokumentet menar facken att det bör framgå att politiker inte ska kunna granska enskilda tjänstemän utan ha ett tydlig uppdrag från kommunstyrelsen.

Mer läsning

Annons