Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Evert i Västeråsen gör konstinstallationer av gamla traktorer

/
  • En International slåttermaskin av ädelt snitt sitter monterad på en av Everts traktorer.
  • Evert Forsström, Västeråsen, framför sin arsenal av nostralgitraktorer. Från vänster två traktorracingpreparerade, Volvo 320 -62, och en Volvo Krabat 425 -59, därefter en Volvo Krabat T-15 -56, Volvo T 24 -54, Volvo T 33 -52, Volvo-BM Buster 400 -69. Längst till höger en bastard bestående av en BM 10:s bakdel blandad med en Volvo B4 B-motor, Volvohuv och med plåt från en Citroën och bränsletank från en Opel Kadett -64.  Foto: Ingvar Ericsson

Just nu bjuds vägfarare på vägen på Sönneråsen, söder om Bispgården på en något som med lite kulturell fantasi borde kunna klassas som en häftig konstinstallation.

Annons

Detta i form av en parkering av ett stycke svensk lantbruks- och industrihistoria ute på en äng i Västeråsen.

Där har Evert Forsström, 59 år i kroppen och sju i knoppen, ytterligt stolt parkerat sin arsenal av svensk traktornostalgi med i första hand 60-talsmodeller från Volvo-BM.

Everts samtliga traktorer är körklara och i gott, ehuru patinerat skick och de flesta av dem har sina rötter i östjämtsk mylla.

– Huvaligen, det var bättre förr, suckar Evert och blickar över sina klenoder.

Evert och det östjämtska intresset för gamla traktorer har fått ett uppsving till följd av de årligen återkommande traktor- och gräsklippartävlingarna på Zorbcentret i Döviken, Krångede, som fungerat som en god inspirationskälla.

Evert är den som mest framgångsrikt skördat medaljer i dessa tävlingar.

Han har kammat hem tre guld i fyra tävlingar och därmed fått två inteckningar i Zorbcentrets hederspris.

Helgum i Ångermanland är ett annat traktormecka där man sysslar med traktorracing i större omfattning.

Även där har Evert tävlat och tagit tre guld. Samtliga medaljer har han skördat med sin Volvo 320 och sin Volvo Krabat 425.

Evert ingår i en skara synnerliga traktortokar i östra delen av Ragunda kommun och där han anger Sture Jonsson, Lien, och Ola Wiklund, Österåsen som tokigast vid sidan av honom själv.

Mer läsning

Annons