Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elisabet Yngström: Min roll förändras inte

– Trist att centern säger upp avtalet. Turbulensen kring en fråga är olycklig, säger kommunalråd Elisabet Yngström (s) angående det brustna samarbetet.

Annons

Att det råder delade meningar om organisationen i Ragunda kommun är tydligt.

– Det har gått för fort. Man kan inte varsla två personer innan det har varit ute på remiss i alla politiska organisationer och ett beslut fattats i fullmäktige och kommunstyrelsen, säger Sigvard Backlund (c).

Men Elisabet Yngström ställer sig oförstående till kritiken.

– På kommunstyrelsens nästa möte i början av februari ska ärendet avhandlas. Jag är så naiv att jag räknar med att det är lika tragiskt oavsett vem som förlorar sitt jobb. Men det verkar om att dessa två herrar ska prioriteras, säger hon.

– Att tappa ekonomichefen när vi är inne i budgetarbetet rör ju om mera än när andra sägs upp, säger Sigvard Backlund.

Att organisationsförändringarna i Ragunda kommun inte är förankrade i vare sig centerpartiet eller Yngströms eget parti är något som hon inte håller med om.

– Vi har hållit på i tre år och diskuterat målstyrningen och jag trodde att processen skulle få ha sin gång. Ingenting är nytt eller okänt för någon och man måste våga processen ända fram för att få till stånd beslut. Mitt enda mål är ju att det ska bli bra för kommunen, säger hon.

Ragunda kommun har länge brottats med vikande befolkning och under 2008 ser siffrorna än mer bekymmersamma ut.

– Vi måste försöka vända tendensen. Istället för kring 25 personer som de senaste åren så rör det sig nu i år om uppåt 80 personer mindre, säger Backlund.

– Vi kan inte ha fem övergripande tjänster inom ekonomin i en så liten kommun. Vågar inte jag titta på det här så vem ska då göra det? Vi måste titta över storleken, i synnerhet som vi har en åldrande befolkning, säger Yngström.

Elisabet Yngström ställer sig frågande till hur frågan om kommun-organisationen hänger samman med de två personer som varslats för uppsägning.

– Jag förstår inte kopplingen. Det här hänger inte på två personer och de projektansökningar som gjorts påverkas inte alls för sådant här tar ju tid, säger hon.

När det gäller det framtida styret av Ragunda så måste nu en omorganisation till.

– Vi kommer att säga ifrån oss de ordförandeposter som vi har och socialdemokraterna får regera i minoritet. men i övrigt är det svårt att sia om framtiden, säger Sigvard Backlund.

– En bra stabil kommunledning är ett måste men det blir ju en problematik när ingen har egen majoritet. Vi får sätta oss ner i partiet och fundera. Någon måste ju ta ansvaret. Men det är tråkigt att centern drar sig ur eftersom vi har samarbetat bra. Min roll förändras inte, jag har det uppdrag som jag har, avslutar Elisabet Yngström.

Mer läsning

Annons