Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elefantäggsplast förpackas till nya elefantägg hos Karl-Erik i Krångede

/
  • Karl-Erik Dahlgren spakar den traktor som lastar plastbalarna  i långtradare.
  • Med hjälp av en speciell förpackningsmaskin lindas den återvunna plasten in i balar för lättare hantering. Foto: Ingvar Ericsson
  • Karl-Erik Dahlgren, plastpappa i Krångede.

Det förtjänar att än en gång berättas om vad som händer med all den spillplast som uppstår när lantbrukarna tagit hand om sina elefantägg, det vill säga de vita plastbollar med kreatursfoder som numera pryder en stor del av landets åkermark.

Annons
Nu är den nämligen åter igång för fullt, den maskin i Krångede, väster om Hammarstrand, som i sin tur gör elefantägg av Jämtlands och Västernorrlands ihopsamlade elefantäggsplast.
Där har lantbrukaren Karl-Erik Dahlgren, Krokvåg, på ett område intill riksväg 87 upplåtit en yta där den ihopsamlade plasten tippas och där Dahlgren med hjälp av en traktor lastar plast i en stor plastpackningsmaskin.
Maskinen, som ägs av återvinningsföretaget Reagro, Uppsala, bjuder på en tämligen spektakulär industriell hantering.
Maskinen körs av två bemanningsföretagsengagerade polacker som i år beräknas komma att förpacka närmare 900 ton plast som körs på långtradare till en stor uppsamlingscentral utanför Hamburg.
Där lastas plasten i skeppscontainrar för båttransport till länder där plasten kommer till användning i helt andra sammanhang än lantbruk.
- Det mesta av det som vi packar här går visst till Kina och Indien och lär väl komma tillbaka hit som tandborstar eller leksaksankor som säljs på Rusta, säger Karl-Erik Dahlgren.
Plasten sorteras i fyra kategorier som både återvinningsbar plast och för eldning.
Dahlgren får verkligen rådbråka sina samlade kunskaper i olika EU-språk i återvinningshanteringen.
Plastlassen från Krångede är tacksamma transportobjekt för speditionsföretag runt om i Europa som har transporter till Sverige och som på det här sättet får rejält fyllda returlass söderut.
När LT var på plats lastades en tjeckisk långtradare körd av en bosnisk chaufför som, efter att ha lossat Krångedeplasten i Hamburg, skulle lasta annat gods med destination Slovenien.

Mer läsning

Annons