Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomin i Ragunda är i kris

Ragundas kommun- revisorers berättelse, som upplästes i samband med fullmäktigemötet på onsdagskvällen, torde knappast vara någon särskilt inspirerande läsning för kommun- ledningen.

Annons

– Vi bedömer att kommunens ekonomiska situation är ytterst allvarlig med en underbalanserad budget för år 2009, förklarade revisionsgruppens ordförande Vidar Lund.

Ragunda kommun uppfyller inte kommunallagens krav på en ekonomi i balans för år 2008 och redovisar ett underskott på 2.6 miljoner kronor.

För att nå en lagstadgad budget i balans krävs att besparingar i Ragunda 5 500 personer lilla kommun löpande under året görs med runt sex miljoner kronor.

Revisorerna anser att kommunstyrelsen omedelbart måste påbörja arbetet med att effektivisera befintlig verksamhet.

– Dessutom måste kommunledningen börja ifrågasätta alla verksamheter som inte är obligatoriska för kommunen, förklarade Lund.

”Trots våra allvarliga påpekanden tillstyrker vi att kommunstyrelsen och nämnderna samt enskilda förtroendevalda beviljas ansvarsfrihet”, avslutar revisorerna sin berättelse.

Tillsammans med ett underskott från 2004 på 6,5 miljoner uppgår det sammanlagda underskottet till 9,1 miljoner.

Kommunallagen säger att beslut om reglering av ett negativt resultat skall fattas senast i den budget som tas tre år efter det negativa resultatet.

Detta innebär att underskottet från 2004 skulle ha varit reglerat redan under 2007, något som inte blivit gjort.

Mer läsning

Annons