Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras kök kan vinna ett nytt värt 90 000

/

I all tysthet pågår ett mycket häftigt svenskt mästerskap. Tävlingen leds just nu av Inger och Lennart Wedin, Storberget, Döviken, väster om Hammarstrand, och matchen gäller att ha Sveriges fulaste kök!

Annons
Tävlingen arrangeras av Det Goda Köket, Nordens största mässa för mat, dryck och köksutrustning som i början av november arrangeras på Stockholmsmässan i Älvsjö.
Med startnummer 11 kandiderar Inger och Lennart i den 25 kök stora tävlingen där segraren får ett sprillans nytt kök från tillverkaren Noblessa (!), värt 90 000 kronor.
Kandidaterna presenteras på en hemsida, www.detgodakoket.se.
Var i landet de 25 kandidaterna är hemmahörande framgår inte av hemsidan, men enligt vad LT erfar är Inger och Lennart vårt läns enda representanter och således värda ett lokalpatriotiskt stöd.
På hemsidan publiceras bilder på kandidaterna och visst ser det tämligen bedrövligt ut hos många av dem, men kandidat nr 11 är faktiskt ledartröjan lödig.
Som LT för det mesta är ett sanningssökande organ uppsökte jag på fredagen Storberget för en okulärbesiktning av hur det stod till med tävlingsformen.
Därvid fann jag att köket faktiskt ser betydligt jävligare ut live än på tävlingsbilden.
På tävlingsbilden är köket städat och pyntat och där har man bland annat tagit bort den nödvändiga plastslangen med sprutmunstycke som krävs i slasktrattstrakten och för att fylla vatten i vedspisens varmvattenberedare.
Dessutom är det inte nämnt att att husets värmekälla, en Husqvarna vedspis från 50-talet, har en sprucken häll och att spisens varmvattenberedare måste vara välfylld för att inte intilliggande skåp skall ta eld när man eldar i spisen.
Matlagningen sker på vedspisen och bakning sker i en liten elugn.
Huset fick rinnande kallvatten när man grävde en brunn 1998. Året därpå fick huset ett badrum.
För ett år sedan fick huset varmvattenberedare. Före badrumsinstallationen sköttes - och sköts tid- och bitvis fortfarande - hygienen i tvättfat på en utfällbar bänk på ytterväggen till gårdens sidobyggnad.
- Ibland är det riktigt skönt, faktiskt.
- Lysröret i köket är i alla fall toppmodernt, påpekar Inger där vi sitter för en angenäm surrstund.
Inger och Lennart bodde tidigare i en bostadsrättslägenhet i Storviken, Brunflo.
Så fick Lennart fick jobb på försäkringsbolaget Aktsam i Hammarstrand och paret flyttade till torpet på Storberget som tidigare var deras fritidshus. Aktsam har som bekant lagts ner, varför Lennart, 59, i dag är arbetslös.
Inger är sjukpensionär till följd av en ryggåkomma, något som knappast kureras med den smått kriminellt låga diskbänken som kan tyckas vara höjdanpassad för pygméer.
Det är Ingers och Lennarts son Mikael, Brunflo, som anmält köket till tävlingen. Tävlingen är öppen för allmänhetens röstning fram till månadsskiftet.
Det bjuds till final vid mässan 7-9 november med prisutdelning den 8 och där utdelare är Sven Tumba.

Mer läsning

Annons