Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”De har fått det orimliga att låta rimligt”

Ragundas kommuns vänsterpartister Eija Dibba och Sara Lindström slår ifrån sig när det gäller anklagelserna mot dem för att tillsammans ha förorsakat att Åke Ljusberg och Elisabet Yngström lämnar sina jobb:

Annons

– Hur kan vi två vänsterpartister och två från alliansen, en minoritet i fullmäktige, kunna bära skulden för den situation som uppstått i hela kommunen?

– Vi går inte med på den beskrivning som spreds förra veckan. Anklagelserna är orimliga eftersom vi i realiteten inte är någon maktfaktor, men ändå några som Yngström och Ljusberg inte mäktat hantera.

– Alla kommunala beslut under senare tid har gått Åke Ljusbergs, socialdemokraternas och centerns väg, säger Eija Dibba.

Dibba och Lindström anser att den bild som skapats kring dem är att de är jobbiga personer som utan urskillning ägnat sig åt anmälningar för att komma åt Ljusberg, och Yngström och att den bilden är missvisande.

– Vi har endast gjort anmälningar kring ett vårdärende och som även varit föremål för länsstyrelsekritik mot kommunen, och vi har ifrågasatt att kommunen skulle anställa AB Åke Ljusberg i stället för privatpersonen Åke Ljusberg.

– Det är systemet som vi kritiserat, ingenting annat, säger Sara Lindström.

– Vi har utnyttjat de vägar som finns och detta inte för att komma åt någon särskild person. Det är rätt att skicka ärenden till högre instanser för att få dem överprövade.

– Hur kan man tro att vi skulle offra tid och pengar på att förstöra Ragunda kommun där vi själva har våra rötter och där våra barn bor?

Sara Lindström påpekar att Ragundavänstern rönt en hel del uppskattning för det som de gjort, även under den gångna veckan efter Ljusbergs avgång.

Eija Dibba:

– Elisabet Yngström har definierat oss som om vi i vänstern och de två från alliansen i och med den gångna veckans händelser skulle tillhöra samma parti.

– Ingenting kan vara mera fel.

– Däremot har vi ett gemensamt demokratiprojekt och där alla partier är inblandade.

– Det är väldigt sårande att vi blir kallade ”De fyras gäng”, som ju är en benämning på en grupp av ledare inom Kinas kommunistiska parti och som hade ledande befattningar under kulturrevolutionen.

– Vi vill citera en ledande socialdemokrat i kommunen som säger att ”när man är stor ska man vara snäll”, något som är en grundidé i ett demokratiskt system.

– Detta borde kunna tolkas som att de som har makten borde kunna vara generösa mot dem som är maktlösa, säger Eija Dibba.

– Ljusberg och Yngström har fått det orimliga att låta rimligt.

Mer läsning

Annons