Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Central vårdbyggnad avblåst

/
  • Björkhammars vårdcentral i Hammarstrand byggs om och ut.
  • Maria Kindberg, föreståndare för Nipängen i Bispgården som byggs om och ut.
  • ”Det förslag till nya boenden i kommunen ser precis ut som vi velat ha, och såvitt vi hört finns det ingen personal som vill något annat”, säger Ragundas kommunalråd Elisabet Yngström och Brittinger Håkansson, beredningsgruppen för vård och omsorg och kommunstyrelsens sociala utskott.
  • Strandliden i Hammarstrand kan komma att rivas. Anna-Lena Fahlén, föreståndare för Strandlidens äldreboende i Hammarstrand, välkomnar Åke ljusbergs förslag kring äldreomsorgen i Ragunda kommun och där en rivning av Strandliden ingår i förslaget.
  • Bergegården i Stugun byggs om och ut.

För ett halvår sedan fanns i Ragunda kommun planer på ett mycket omfattande bygge av ett centralt äldreboende för hela kommunen i Hammarstrand.

Annons

LT rapporterade om projektet som skulle uppföras samtidigt som både Nipängen i Bispgården och Bergegården i Stugun skulle läggas ner.

Skisser togs fram och byggnaden gavs en plats intill Björkhammars vårdcentral i Hammarstrand. Huset kostnadsberäknades till närmare 130 miljoner kronor.

Nu har ett nytänkande inträtt. I dag pågår skissandet på en utbyggnad av både Bergegården, Nipängen och Björkhammar.

Den stora centrala vårdbyggnaden är ett minne blott.

Om utredarna med kommundirektör Åke Ljusberg och ekonomen Lars Normark i spetsen får politikerna med sig på sitt förslag tar Ragunda kommunfullmäktige nu på onsdag beslut om att utreda frågan om att behålla anläggningarna i Bispgården, Hammarstrand och Stugun. I samma veva beslutas om rivning, i varje fall avveckling, av vårdinrättningen Strandliden i Hammarstrand.

Det definitiva beslutet kan komma att tas vid första fullmäktigemötet efter årsskiftet.

Nya och omgjorda vårdplatser aviseras på alla tre inrättningarna i varsin del av kommunen.

– Vi kan längre fram även tänka oss att hyra in oss i korttidsboenden, för att inte tala om att hyra in oss i Hemgården i Kälarne i Bräcke kommun, säger Ljusberg.

I stället för att bygga nytt för 130 miljoner på en enda plats i kommunen investeras enligt förslaget uppskattningsvis sammanlagt tio, maximalt 20 miljoner i de tre befintliga anläggningarna.

Tidsplanen kommer att bli hård:

– Om fullmäktige tar kommunbudgeten och ger klartecken för en utredning av fallet blir det här någonting som skall gå fort, säger Ljusberg.

– Besluten kan komma redan första kvartalet 2010 och vi kommer att skynda oss så mycket som möjligt.

– Det här kan vara sjösatt och igång inom ett år.

Åke Ljusberg lanserar en idé om ett avlastande handikappanpassat boende i hus ute i samhällena.

Ragundas kommunalråd Elisabet Yngström (S):

– Att Åke Ljusberg kommit till skott med en helt ny inriktning på våra boenden känns väldigt klokt.

Mer läsning

Annons