Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bräcke och Ragunda upplöser samarbete inom räddningstjänsten

/
  • Östra Jämtlands räddningsförbund tog beslut kring räddningstjänstorganisationen i östra Jämtland. På bilden från vänster Jörgen Persson, Sigvard Backlund, Elisabet Yngström, Eva Ocklind, närmast kameran snart avgående räddningschefen Kjell Lundbom, Yngve Hamberg, Kjell Nilsson och Cari-Anne Hansson. Foto: Ingvar Ericsson

Östra Jämtlands kommunalförbund, det vill säga Bräcke och Ragunda kommuners gemensamma räddningstjänstorganisation kommer av allt att döma att upplösas. Vid förbundsdirektionens sammanträde i Bräcke på fredagen beslöts att de båda kommunerna var och en för sig har att söka medlemskap i Norra Jämtlands räddningsförbund.

Annons
Norra godtar dock inga nya, skuldtyngda medlemmar, varför den nuvarande östjämtska organisationen måste bantas rejält.
Brandpersonal motsvarande fem heltidstjänster i de båda kommunerna blir således av med sina uppdrag enligt följande:
Bemanningen på brandstationen i Bispgården halveras till två man, Kälarnestationen minskas från tre till två man, Gällöstationen minskas från fyra till tre och Stugunstationen från fyra till tre. Brandstationerna i Bräcke och Hammarstrand förblir oförändrade. På köpet sparar räddningsförbundet 1,5 miljoner kronor.
I det ursprungliga förslaget skulle sju tjänster försvinna, men fredagens möte kompromissade och låter personal vara kvar på bekostnad av materielinvesteringar.
- Det blir senare upp till de båda kommunerna att sköta sina egna investeringar.
Det säger förbundets nye ordförande, Jörgen Persson, s, Fjällsta, som vd fredagens möte valdes att efterträda Jim Salomonsson, s, Hammarstrand, som i sin tur lämnat en del av sina politiska uppdrag i Ragunda kommun just på grund av den jobbiga beslutsturbulensen kring den östjämtska räddningstjänsten.
Östra Jämtlands räddningsförbund upplöses i samma veva som någon av kommunerna går in i Norra räddningsförbundet där man får kampera ihop med Krokoms, Strömsunds och Östersunds kommuner.
- Jag bedömer att en sammanslagning med Norra för Bräckes och Ragundas vidkommande kan vara genomförd inom den närmaste tvåårsperioden. Vi har sparat en hel del pengar på att förbundet fungerat i stället för att de båda kommunerna skulle ha svarat för sina egna räddningstjänster, säger Persson.
Nuvarande räddningschefen i östra kommunalförbundet, Kjell Lundblom, går inom kort i pension.
Det är inte klart huruvida han skall ersättas av en ny tillförordnad chef eller om Norras chef skall få vikariera fram tills en sammanslagning är genomförd.

Mer läsning

Annons