Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Botaniker möter unik växt i grustag

I ett grustag utanför Stugun växer något unikt. Växten Smällvedel (Astragalus penduliflorus) finns bara på sex ställen i landet varav här är ett.

Annons

Svenska botaniska föreningen möts varje år under botanikdagarna. I år var det trettioårsjubileum och medlemmarna besökte Jämtland. Ett hundratal botanister från hela landet sammanstrålade i Dvärsätt för att ta en närmare titt på den jamtska floran.

Till höjdpunkterna för botanikerna hörde att se den fleråriga örten Smällvedel. Växten är hårig och blommar i juli med gula blommor som sitter i klasar.

Ärtväxten får sedan fruktbaljor som är ett par centimeter långa och tunnväggiga. Arten är sällsynt och förekommer endast i Jämtland, Dalarna och Medelpad. Den växer i torra sandiga skogar, vägkanter och på banvallar. Vid beräkningar 2007 så uppskattades förekomsten i hela landet vara cirka 700 plantor varav merparten finns i Stugunområdet.

Naturvårdsverket föreslog i mars 2009 ett åtgärdsprogram som sträcker sig över perioden 2009 till 2012 som ska säkra framtiden för den starkt hotade växten.

Bland annat föreslår åtgärdsprogrammet skydd av vissa lokaler där växten förekommer, röja samt gallra de aktuella områdena och insådd från områden med starkare population till de områden som har en svagare. Växten förekommer också i vägkanterna längs väg 87 och här skulle en sen slåtter av vägkanten kunna ge gynnsammare förutsättningar för Smällvedeln att hinna sprida sina frön.

Mer läsning

Annons