Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgvattnetvägen filmad för ”Psalm 21”

/
  • Teknikern Christoffer Glans, Västerås, Ragundadalen Turisms Gun-Marie Persson, fotografen Andres Rignell, Stockholm, regissören Fredrik Hiller, Stockholm, fotografen Pierre Willén, Enköping, och Ragunda kommuns informationschef Thérese Bengard framför Ragundas kommunhus och den bil som på onsdagen skådespelade i ”Psalm 21” på vägen mellan Köttsjön och Borgvattnet. Foto: Ingvar Ericsson
  • Regissören Fredrik Hiller har ett tungt filmmakarlass att dra i sitt projekt Psalm 21.

Det är ett högst eget projekt utan tunga finansiärer som han håller på med, Fredrik Hiller, Stockholm, ambitiös regissör med entreprenöranda, som är i färd med att göra en spelfilm kring Borgvattnets gamla prästgård.

Annons

”Psalm 21” heter alstret som LT kunde rapportera om i gårdagens tidning.

Ett hyfsat koppel av skådespelarcelebriteter med Per Ragnar och Görel Crona som ledande affischnamn figurerar i rollistan.

Dock är att märka att inte särskilt mycket av filmen utspelar sig på plats i Borgvattnet. Nästan ingenting för att vara alldeles korrekt.

För den enda lokala skådespelarinsatsen står vägen genom skogen mellan Borgvattnet och Köttsjön och som kom till användning i går, onsdag. Detta då en sponsrad bil kördes på vägen och filmades från helikopter.

Att vägen kom till användning kan betraktas som filmmakarnas särskilda tack för att Ragunda kommun stöttar filmen med 20 000 kronor ur kommunens PR-konto.

– Vi tror på den här filmen, förklarar kommunens informationschef Therése Bengard, som tillsammans med kommunledningen kommit överens med Hiller om att kommunen får ta del av filmens inspelade överskott den dag ett sådant skulle råka uppstå.

Fredrik Hiller, som har ett regissörsförflutet från teaterscenen, står för filmens idé och manus och har på det här sättet gjort en långversion av en kortfilm som han gjorde för 18 år sedan.

Han besökte en gång som barn Borgvattnet med dess famösa spökprästgård och han har sedan dess levt med behagliga associationer och påpekar att det vackra bynamnet fortfarande smakar gott på tungan.

Filmen är en så kallad psykologisk thriller, en enligt uppgift tämligen läskig variant. Den har spelats in i Tierp i Uppland, utspelar sig i Borgvattnet och startar i Stockholm. Där drömmer en ung präst, spelad av Jan Malmsjös son Jonas, mardrömmar om sin döda mor samtidigt som han får höra att hans far, präst i Borgvattnet, blivit mördad och måste åka till byn. Vad som där timar får vi se i höst. Premiären är aviserad till i september och torde – om distributören, Svensk Filmindustri, SF, så gott finner – komma att äga rum i Borgvattnet.

Det var för fyra år sedan som Hiller tog beslutet att försöka förverkliga den här långfilmen och satte igång med finansieringsjobbet. Budgeten omsätter en i sammanhanget ytterligt blygsam miljon kronor. Skälet till att filmen heter ”Psalm 21” är en historia för sig: I gamla psalmboken, före 1937, hade ”Härlig är Jorden” detta nummer. Psalm 21 i psaltaren har en helt annan karaktär.

– Det är spänningsfältet mellan de båda psalmerna som jag undersökt i den här filmen, förklarar Fredrik Hiller.

I nya psalmboken har Härlig är Jorden nummer 297.

Mer läsning

Annons