Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengard: ”I Ragunda kan det just nu bara bli bättre”

/
  • Terese Bengard kan den 14 april väljas till Ragundas nya kommunalråd, ett jobb som hon i så fall tillträder 1 juni. På bilden tillsammans med avgående kommunalrådet Elisabet Yngström.  Foto: Ingvar Ericsson

Att säga att hon inom kort får en del att sätta tänderna i är inte helt fel när det gäller Terese Bengard, 33, Ammer, väster om Hammarstrand.

Annons

Om inte himlen faller ner över Ragundadalen eller något annat jordskredsaktigt inträffar väljer Ragunda kommunfullmäktige vid sitt sammanträde 14 april henne till Ragunda kommuns nya socialdemokratiska kommunalråd och då hon blir ett av landets yngsta.

– Jag tillhör framtiden, säger Terese Bengard.

Från 1 juni efterträder hon Elisabet Yngström, som till följd av tämligen turbulenta och redan mångomskrivna tillfälligheter valt att kasta in handduken.

Det är ännu inte till hundra klart att Terese verkligen väljs till befattningen, men enligt vad hon själv inhämtat finns inga lurande motkandidater.

Terese Bengard som under ett tiotal år arbetat som Ragunda kommuns informationschef, har aldrig förrän helt nyligen sysslat med politik.

Hon anser sig dock veta – i varje fall ana – vad hon ger sig in i och vet att hon debuterar i rejäl motvind.

Sedan Åke Ljusberg till följd av ovan nämnda turbulens sagt upp sig som kommundirektör har hon ingen riktig administrativ sidekick att vända sig till och får använda sig av många personer för konsultationer.

– Att Åke Ljusberg försvann är ett av kommunens större problem just nu. I den planering som fanns skulle Åke ha jobbat kvar året ut och under tiden hade vi haft möjlighet att rekrytera hans efterträdare. Åkes avhopp var väldigt olyckligt.

– Jag hoppas att vi alla har fått en tankeställare av det som hänt och att vi lärt att det är viktigt att debattera sakfrågor och att låta tjänstemän och andra göra utredningar utan att ständigt ifrågasättas.

– Vi måste ha en stabil och långsiktig organisation för att få kommunen att fungera. Rekryteringen av rätt person till direktörsjobbet är jätteviktig.

Tekniske chefen Kjell Backlund flyttar tillbaka till Bräcke och det är ännu inte helt klart om han i något scenario kan köpas tillbaka på deltid till Ragunda.

Det är inte heller ännu spikat om ekonomen Lars Normark kommer att fortsätta ekonomichefsjobbet på konsultbasis.

Oppositionspolitikerna i Ragunda är bevisligen inte att leka med och många av kommunens rankingvärden ligger i riksbotten.

– Nu kan det faktiskt bara bli bättre, tröstar sig Terese, både hoppfullt och entusiastiskt.

En faktor värd att beakta är att Terese gift in sig i den mycket centerpartistiska familjen Bengard, där maken PO är kyrkopolitiskt engagerad och svärfar Olle tidigare var kommunens oppositionsråd.

– Det är bra att leva med politiker med annan färg, fastslår Terese.

– Det ger en animerad debatt hemma vid köksbordet.

– Vi är inte alltid överens.

PO har tidigare varit kommunens revisor, ett uppdrag som han av etiska skäl lämnar till följd av hustruns nya jobb.

Rekryteringen av en ny kommundirektör får vänta en tid.

Hur och när processen skall drivas är ännu inte klart.

Det är kommunalrådet som väljer direktör och då vi har ett kommunval att se fram emot redan till hösten är ett möjligt scenario att S förlorar valet och Terese därmed kan förlora jobbet.

– Jag ska ge järnet i valrörelsen. Ragunda kommuns innevånare behöver någonting nyskapande och vi har många nya bra namn på listan. Jag är stolt över den.

Privat har Terese och PO två döttrar, Anna, 5, och Emma, 3, som behöver både sin mamma och sin pappa.

– Som vi tänkt det kommer det inte att bli några problem och det är många politiker som har och har haft småbarn.

– Jag hoppas och tror att min omgivning förstår att jag även måste vara mamma.

Den unga damen från Ammer har förvisso en del att göra.

Mer läsning

Annons