Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre vård av äldre ren vinst för landstinget

/
  • Just nu pågår utbildning för flera äldre           team i länet. Häromdagen åkte hon till Bergs kommun som står i startgroparna för att börja jobba effektivare.  Foto: Anita Näsberg

Av det totala antalet vårddagar på Östersunds sjukhus konsumeras fyra av tio av personer över 75 år. Närmare 90 procent av dessa berodde på akuta inläggningar

Annons

Ser man till antalet öppenvårdsbesök i primär- och länssjukvård så stod de över 75 år för 16 procent.

Det visar en undersökning som gjordes under de första åtta månaderna förra året.

Nu ska det bli ändring på det genom skapande av äldreteam i länet som ska ge äldre bättre kvalitet i vården och därmed ett rikare liv.

Samtidigt som landstinget faktiskt sparar pengar.

Redan nu börjar äldreteam inrättats i länet. Berg, Ragunda och Strömsund är på gång.

Det är Elsy Bäckström, medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS, och distriktssköterska i Ragunda kommun som leder arbetet.

Tio procent av länets befolkning, 12 865 personer, är 75 år och äldre. Av dessa är runt 500 personer multisjuka och det är dessa som i första hand ska få ett drägligare liv.

De ska få en samordnad vård och omsorg där man utgår från varje individs behov.

Varje individ ska ges möjlighet att själv ta ansvar för och besluta i de frågor där den enskilde kan och vill detta.

Varje individ ska kunna få merparten av sina behov tillgodosedda i sin närmiljö och så långt möjligt undvika många och ibland långa förflyttningar.

– När vi pratade med anhörigvårdare och representanter för pensionärsorganisationerna ställdes tre krav, säger Elsy Bäckström.

– Det viktigaste var att få komma till ”rätt person” i början av vårdtiden, att det finns en bra distriktssköterska att prata med och att de inte skulle behöva åka ut och in på institutioner.

Elsy Bäckström menar att dagens arbetssätt utgår från ett ”stuprörsperspektiv” alltså alla ser till just sin verksamhet och det finns ingen helhetssyn utifrån den äldres behov.

– Vi har insett att det behövs ett nytt arbetssätt som utgår från den enskildes behov.

Utifrån detta sattes målet ”Att alla multisjuka/multisviktande över 75 år ska uppleva att de har ett värdigt liv med livskvalitet och trygghet samt att de får en god och värdig död, på rätt vårdnivå.”

Elsy Bäckström är mycket engagerad och det märks att hon faktiskt bryr sig om.

– Äldre får inte alltid så bra bemötande när de kommer till sjukhuset akut och ofta, säger hon.

– Vårt viktigaste arbete blev därför att kartlägga vårdkedjan för att hitta rätt vårdnivå för dessa äldre.

Under en vecka kontrollerades äldre patienter som kom in till sjukhuset akut. 58 personer lades in på medicinavdelningen för vårdplanering, 42 var multisjuka, 7 multisviktande, 22 kom in för vårdplanering på akuten.

– Äldre har otydliga symtom som man måste titta på med breda ögon, säger hon vidare. De kanske hittar en urininfektion men skriver i journalen ”ohållbar hemsituation” vilket betyder att patienten inte kan skickas hem.

Hon berättar om äldre med många mediciner, med massor av vårdkontakter och flera diagnoser. Ibland kan det handla om 55 olika vårdgivare.

– Klart är att äldre konsumerar mycket vård. Men genom äldreteamen ska de äldre få bättre kvalitet och rätt hjälp. På det kan vi faktiskt spara pengar också.

– Dessutom är gruppen äldre prioriterade av länets politiker.

Mer läsning

Annons